Megoldódott a csíkszeredai autóbuszállomás sorsa

Megoldódott a csíkszeredai autóbuszállomás sorsa
Csíkszereda – Egy, a városközpontban lévő telket ad Csíkszereda önkormányzata Kassai Tibornak a távolsági buszállomásért cserébe, így véget ér a kedélyeket már évek óta borzoló állomás-sztori. Az még nem dőlt el, hogy az állomást a város működteti-e majd, vagy egy cégre bízza a feladatot.

„Megállapodtunk Kassai Tiborral: cserélni fogunk” – nyilatkozta a Hargita Népének Ráduly Róbert Kálmán. Csíkszereda polgármestere szerint a Márton Áron, illetve a Kossuth Lajos utca kereszteződésénél lévő bekerített, üres telket adja a város Kassai Tibor üzletembernek a buszállomás épületéért és a hozzá tartozó területért cserébe. A városvezető azt mondta, a szóban forgó terület egy részét Kassai már régebben megvásárolta a Petrom olajtársaságtól, a másik része van a város tulajdonában, és ez képezi a csere tárgyát. A területen kívül még egy több százezer eurós értékkülönbözetet is kifizet a város az üzletembernek – az összeg egy részét rövid időn belül – a szerződés aláírásakor –, a fennmaradó hányadot jövő ilyenkor törlesztik.

– A helyzet jelenlegi állása szerint az értékkülönbözetként kifizetett pénzbe a megyei önkormányzat is pótol – jegyezte meg Ráduly.

Két tanácsos kitartó munkájának eredménye az, hogy sikerült megoldást találni az évek óta húzódó buszállomás-sztorira – állítja az elöljáró. Magyari Zoltán és Xántusz Attila volt az, aki megunva az állomás körüli hercehurcát, egyrészt megoldás keresésére unszolta a városvezetést, és győzködte a tanácsosokat a létesítmény fontosságáról, másrészt hónapokon keresztül tárgyaltak a terület tulajdonosával, és előkészítették a cseréről szóló megállapodást.

– Ezúttal olyan dologra vállalkoztunk, amelybe az elmúlt években sokaknak beletörött a bicskája – fogalmazott Ráduly, aki szerint az is benne van a pakliban, hogy a város is kudarcot vall, de – mint fogalmazott – „a mesékben is mindig szerepel a legkisebb fiú, akinek végül sikerül teljesíteni a próbákat”. – Kivártuk, hátha a buszállomás problémáját megoldja a piac, de nemhogy ez történt, hanem épp a piaci szereplők generálták a kaotikus állapotokat. Egy ideig úgy tűnt, a megyei tanács rendezi a helyzetet, de mára már látszik, hogy sem a megye, sem a piac nem kínál megoldást – indokolta a polgármester a döntést.

Az egyelőre még nyitott kérdés, hogy a város maga működteti-e majd a távolsági autóbuszállomást, vagy szakcéget bíz meg a feladattal. Ráduly szerint a hasonló létesítményeket működtetőknek nincsenek túl jó tapasztalataik, a szállítócégek ugyanis nem fizetik az állomáshasználati illetéket, nehéz, gyakran lehetetlen tőlük behajtani ezeket az összegeket.

– Arra várok, hátha találnánk egy komoly magánpartnert erre a tevékenységre. Ha nem, akkor tavasszal nekivágunk, és rendbe tesszük az állomást – mondta a polgármester, akinek előzetes számításai szerint körülbelül százezer eurót kell sürgősen beruházni a létesítménybe.

A csíkszeredai távolsági buszállomás kérdése körülbelül három éve foglalkoztatja a közvéleményt. 2007-ben az állam felé nagy adósságokat felhalmozó Autotransport Rt. (az ingatlan akkori tulajdonosa) ellen kényszer-végrehajtási eljárást indított az Országos Adóügynökség. Ekkor vásárolta meg liciten a létesítményt – a közel egyhektáros területet és a rajta álló épületet – Kassai Tibor csíkszeredai üzletember. A licitet perek sorozata követte, amelyeket Kassai sorban megnyert, ám alig kilenc hónapja volt ő a tulajdonos, az Autotransport pedig a bérlő és a működtető, amikor kivonult a pályaudvarról az első utasszállító vállalat, amelyet hamarosan a többi – jellemzően sok járattal operáló – cég is követett. A kivonuló cégek arra hivatkoztak, hogy a létesítmény lepusztult állapotához mérten túl magasak a perondíjak. Végül már alig 5-6 cég fizetett az állomás használatáért, így az Autotransport Rt. anyagi nehézségei miatt tavaly májustól nem vállalta tovább a működtetést. Akkor Kassai Tibor a Hargita Népének azt mondta: egyelőre nem tudja, mi lesz az állomás sorsa, abban viszont biztos, hogy a terület pénzt kell termeljen. Hogy piac lesz-e rajta, bevásárlóközpont vagy buszállomás, az ilyen szempontból számára mindegy.

(www.honline.ro)