Megoldódni látszik a FNI ügy

Nagyvárad – A 2000-ben összeomlott, s ezáltal nagy társadalmi elégedetlenséget, tüntetéseket és pereket generáló FNI pénzfiaztató csodaszervezet ügye a végkifejlet felé tart. Úgy tűnik, az állam kártalanítja a betéteseket.

Mivel a FNI-ért annak idején kezességet vállalt a CEC is, ezzel növelve hitelét akkor, amikor az már az összeomlás szélén állt, a károsultak egy része szervezetten a CEC-et, mint állami intézményt perelte, mint a FNI károsultak Bihar megyei szerevezete, más része a Román Államot, míg ismét mások magánszemélyként indítottak pert, mely még ma is tart. A Bukaresti Törvényszék ez év március 20-án hozott véhgleges itéletet a FNI ügyben, melynek során a befektetési társaság bukásában vétkesnek találtakat sokévi börtönre itélték, többek között az Izraelbe menekült, majd onnan hazatérő Maria Vlast is, de csodálatosképpen megmenekült az egész ügylet háta mögött álló Sovinvest tulajdonosa Sorin Ovidiu Vantu. Az említett törvényszéki itéletben 130.000 személynek hagyták jóvá a kártérítést, de nem tisztázódott, hogy jár e kártérítés a magánszemélyként perelőknek is, vagy csak A FNI Károsultak Országos Szövetségében tömörülteknek kell fizetni, ezért az Állami Aktívumokat Értékesítő Hatóság (AVAS) kérte, hogy a Törvényszék tisztázza ezt a kérdést is. A FNI Károsultak Országos Szövetsége pedig azt kérte, hogy ne csak a betett alapöszeget, hanem a 2000 májusától a kifizetésig eltelt idő alatti Inflációs rátával megszorzott összeget adják vissza.  Végül a Törvényszék úgy döntött, hogy a FNI Károsultak Országos szövetséghez tartozó 21.000 személynek összesen 127, 37 millió lej kártérítést kell kifizetnie a Román Államnak.

Az AVAS már ez év október 18-án megkezdte a kártérítések kifizetését.

Egy közleményben arra kérik azokat a károsultakat, akiknek megítélték a kártérítést, hogy dosziéjukat Postán küldjék el az AVAS címére Bukarestbe, Promoroaca utca 9-11 szám alá, 1-es kerület, hogy elkerüljék a tolongást és sorbanállást. Persze személyesen is le lehet adni azt hétfőn, szerdán és pénteken 10-13 óra között, de ezért felesleges felutazni Bukarestbe. A Bihar megyei FNI Károsultak Egyesülete által indított per még nem zárult le. Az Egyesület alelnöke Mihai Blaga szerint az utolsó tárgyalás november 23-ára van kitűzve, s minden jel szerint nyerőre állnak. Az eredeti 2.500 tagból mára csak 702-en maradtak, a többiek vagy magánpert indítottak, vagy feladták, mert megunták fizetni éveken keresztül az ügyvédi és egyébb perkölktséget, de néhány szociálisan hátrános helyzetű, kisebb betétest már “kárpótoltak” még a választások előtt. A FNI Bihar Megyei Károsultjainak Egyesülete november 29-én 12 órára hívja közgyűlésre a tagságot Nagyváradra a Piata Independentei 29 szám alá, A 9-es tömbház, az Omniasig biztosító és a Román Auttóklub (ACR) iroda között.