Megoldást keres a Parlament a termelői panaszokra

Kedden megahallgatásra rendelte a Parlament Gazdasági Szakbizottsága a nagy szupermarketek, képviselőit a termelői és beszállítói panaszok kivizsgálása végett.

Amint Lakatos Péter képviselőtől, a Parlament Gazdasági és Költségvetési Szakbizottságának tagjától megtudtuk, egy kivételével minden romániai szuper- és hipermarket, üzletlánc képviselője megjelent a meghallgatáson, de a hiányzó egynek is volt megbízottja jelen. A jelenlévők egyhangúlag állították, hogy ők betartanak minden törvényt, különösen a szabad piac törvényét, aminek megszegésével vádolja őket a teremelők szakmai szövetsége. Csakhogy a bizottság ezelőtt vagy két héttel megahallgatta a termelőket is, s amikor az általuk szolgáltatott konkrét adatokkal szembesítették a szupermarket tulajdonosokat, indirekt elismerték, hogy azért nem minden tökéletes, van még javítanivaló. Nem lehet szabad versenyről beszélni, amikor ők monopolhelyzetben vannak. Lakatos Péter konkrét kérdésére, hogy hajlandó-e valaki megmutatni egy szerződést, hogy lássa azokat a kifogásolt záradékokat, melyektől becsapva érzik magukat a román termelők és beszállítók, senki sem válaszolt igennel.

A bizottság kezdeményezte egy etikai kódex-féle kidolgozását, amilyen Angliában is létezik és jól működik. Ebbe kevés kivétellel szinte mindegyik beleegyezett, a Selgrostól a Metroig, de például a Cora nem. Ettől függetlenül húsvét után hozzáfognak a kódex kidolgozásához. Tartanak még egy megbeszélést, melyen jelen lesznek a termelők képviselői is, és a parlamenti bizottság meghallgatja Gazdasági Veresenytanács véleményét is. Egyszer már kaptak felkérést véleménymondásra, de azt elhárították, igyekeztek kibújni a tevékenységüket szbályozó törvényre hivatkozva. A Versenytanács tevékenységét szabályozó törvényt 2006-ban fogadta el a Parlament. Ha kell módosítják , mondta lapunknak adott exklúzív interjújában Lakatos Péter képviselő.

Albert Ferenc