Megoldásokat keresnek

Megoldásokat keresnek
Szatmárnémeti – Csütörtök délután a Kölcsey Ferenc Főgimnázium dísztermében Asztalos Ferenc képviselő beszélt az új közoktatási törvénytervezetről.

Csütörtök délután a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium díszterme adott otthont annak a tanácskozásnak, melyen Asztalos Ferenc képviselő, a tanügyi biozottság alelnöke beszélt az új, még készülő, közoktatási törvénycsomagról a jelenlévő igazgatóknak, pedagógusoknak. Emellett a tanácskozáson többek között részt vett még Baranyai Tibor a Tarian Vuia szakközpiskola igazgatója, Csehi Árpád az RMDSZ területi elnöke, Erdei István parlamenti képviselő, valamint Varga Attila parlamenti képviselő. Asztalos Ferenc beszédét azzal kezdete, hogy azért jött el megyénkbe, hogy az új törvénycsomagról terjedő híreket és magát a javaslatot körbejárják és megbeszéljék azt. Elmondása szerint előre lépésnek számított már az is, hogy sikerült elfogadtatni, hogy a tervezetben szerepeljen, hogy az állam finanszírozza a felekezeti oktatást is és reméli, hogy el is fogadják majd azt.

A gyűlésen elhangzott, hogy a decentralizáló folyamatban is segítség lenne a közoktatásról szóló törvénytervezet, ami kimondja, hogy autonómiát kell biztosítani a tanintézményeknek. „A jelenlegi törvényhez képest a tervezetből kimaradt 4 pont, de a kissebbségi tanács plenáris ülésén ezt a négy paragrafust bediktáltam, hogy másolják be az újba is” — folytatta Asztalos Ferenc. Sikernek lehet elkönyvelni, hogy az érdemfokozatokkal kapcsolatban is módosítást tudtak kiezközölni: eddig csak a pedagógusok 10 százaléka pályázhatott erre és az alapbér 16 százalékát jelentette, most pedig az oktatók 20 százaléka pályázahat erre a fokozatra és az alapfisetés 25 százalékát jelenti a pénzbeni elismerés. Asztalos Ferenc többek között azt is elmondta, hogy a pedagógusok jelezzék számára vagy a tanfelügyelkőségen keresztül problémáikat amikkel találkoznak,és megpróbálnak megoldást találni rá, eztkövetően a jelenlévők kérdéseire válaszolt vagy igért megoldást a képviselő.