Megoldás: lesz Sziget, de rövidül

A korábbi, hét plusz egy nap helyett jövőre csak öt plusz egy napos lesz a Sziget fesztivál, a kieső költségeknek köszönhetően azonban a jegyárak nem emelkednek 2008-ban – közölte a rendezvény sajtófőnöke pénteken az MTI-vel.

Rövidebb fesztivált, de erősebb programot terveznek 2008-ban Európa lagnagyobb kulturális fesztiváljának, a budapesti Szigetnek a szervezői. Mindezt a 2007-es áron – írta Vető Viktória. A sajtófőnök közleményében kiemeli: a szervezők úgy döntöttek, hogy a “nulladik” nap mellett jövőre csak öt napon át tart majd a korábban egyhetes fesztivál, “mutatva ezzel azon szándékukat, hogy csökkentsék a környező lakókat érő esetleges kellemetlenségeket”. A döntés a Sziget programstruktúráját nem érinti, a változatos programhelyszínek megmaradnak, sőt, mivel a korábban hét napra szánt programköltségvetés most öt napra oszlik el, az idei jegyárak megtartása mellett a szervezők többet tudnak a nagyobb sztárokra költeni – mutatott rá Vető Viktória. Annak érdekében, hogy “a környező kerületek érzékenyebb lakói számára is tolerálhatóvá váljék a fesztivál”, a pesti oldalhoz legközelebb lévő, úgynevezett metál színpad műsora – a Nagyszínpadéhoz hasonlóan – a legkésőbb 23 óráig tart majd, s a nagyobb programsátraknál további zajszigetelő falakat is építenek – hangsúlyozta a Sziget fesztivál sajtófőnöke.

A háttér

Gerendai Károly, a Sziget szervezőiroda ügyvezetője november elején sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra, hogy az újpesti polgármester által 2006-ban kezdeményezett “birtokháborítási” perben a IV. kerületi önkormányzat októberben azt kérte a bíróságtól: “tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól”, a lakók nyugalmának védelmében.Angyalföld polgármestere, Tóth József levélben kérte Demszky Gábor főpolgármestert arra: a főváros, mint a terület tulajdonosa biztosítsa az emberek nyugalmát. Ennek érdekében a jövőben csak olyan feltételekkel járuljon hozzá a fesztivál megrendezéséhez, amelyekkel kiküszöbölhetik az elviselhetetlen zajhatást. Levelében jelezte azt is, hogy ha felvetéseire “érdemi és kedvező válasz nem érkezik, kénytelen lesz a kerületi lakosok érdekeink a jövőben bírói úton érvényt szerezni”. A két városrész vezetéséhez hasonlóan a III. kerületi önkormányzat is rendszeresen fogalmazott meg kifogásokat a múltban a Sziget fesztivállal kapcsolatban. Arról, hogy a Hajógyári-szigeten 15 éve megrendezett Sziget fesztivál jövőre is megkapja-e a közterület-használati engedélyt a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságától, január közepén várható döntés. Ezt a testület elnöke, Ughy Attila közölte. A fideszes politikus elmondta, hogy a főpolgármesteri hivatalhoz októberben megérkezett kérelemről először kikérik az érintett kerületek és a hivatal szakügyosztályainak véleményét. Ezek összesítése után kerülhet a döntésre jogosult testület elé a kérdés.