Megnyitottak a szavazókörök; több mint 18 millió román állampolgárt várnak az urnákhoz

Megnyitottak a szavazókörök; több mint 18 millió román állampolgárt várnak az urnákhoz
Reggel 7 órakor megnyitottak a hazai szavazókörzetek, elkezdődött a voksolás az államfőválasztáson.

Az országban 18.748 szavazóhelyiséget rendeztek be. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) adatai szerint 18.217.156 személy szerepel a választói névjegyzékben.

Az állampolgárok a következő, a román állam kibocsátott, érvényes személyazonosító okmány valamelyikének felmutatásával szavazhatnak: személyi igazolvány, elektronikus személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, egyszerű útlevél, egyszerű elektronikus útlevél, egyszerű ideiglenes útlevél, katonai szolgálati könyv.

A választópolgárok az állandó lakhelyük szerinti szavazókörzetben adhatják le voksukat, ha azonban más településen tartózkodnak a választások napján, annak bármely szavazókörzetében szavazhatnak.

A szavazókörzeti irodák munkatársai, számítógép-kezelői, illetve a körzetekhez kiküldött rendfenntartók abban a szavazóhelyiségben voksolnak, amelynél tevékenységüket végzik. A csökkent mozgásképességű személyek bármely olyan körzetnél szavazhatnak, amelynél biztosított a lehetőség erre.

Mozgóurnát a mozgáskorlátozottak vagy az ágyhoz kötött betegek kérhetnek, továbbá azok az állampolgárok, akik az országban tartózkodnak ugyan, de tevékenységük jellegéből adódóan nem áll módjukban elmenni valamely szavazókörzethez. Emellett igényelhetik a mozgóurnát az őrizetbe vett vagy előzetes letartóztatásban levő személyek, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól.

A külföldön élő román állampolgárok péntektől kezdve három napon át szavazhatnak. Emellett a levélszavazás lehetőségével is élhettek.

A hazai szavazókörzetek vasárnap 21 óráig tartanak nyitva. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

Az államfőválasztáson 14 jelölt indult. Amennyiben a jelöltek közül egyik sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének voksát, november 24-én második fordulóra kerül sor. Ezen az első két helyezett vesz részt, és az a jelölt nyer, aki megszerzi az érvényes szavazatok többségét. Az államfő mandátuma öt évre szól.0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .