Megnyílt az idei karácsonyi vásár

Megnyílt az idei karácsonyi vásár
December hatodikán, múlt csütörtökön este hat órakor felkapcsolták a nagyváradi díszkivilágítást, és ezzel egyúttal hivatalosan is megnyílt a nagyváradi karácsonyi vásár.

 

Noha az idén is sokan kijöttek a város főterére a nagyváradi karácsonyi vásár megnyitására és az annak keretében este hét órakor kezdődő Inna koncertre, mindazonáltal a tavalyi vásárral összehasonlítva több olyan változás is történt, ami nem vált a rendezvény előnyére. Már eleve a látványvilág nem olyan gazdag, mint a tavaly volt, hiszen az idén a főtéri épületekre már nem vetítettek látványfényeket és óriáskerék sincs ott. A főtérnek a tráni mészkövel burkolt részének sérülékenysége miatt a színpadot a tér másik, Kert (Avram Iancu) utcai végébe helyezték át, ami pusztán csak szokatlan, emiatt azonban a jégpálya a tér közepére került. Ennek a megoldásnak a problematikussága este mutatkozott meg, amikor meglehetősen nagy tömeg gyűlt össze a vásáron: az árusító bódék már a jégpálya két oldalától sorjáztak a téren, így egymástól gyakorlatilag két teljesen elzárt térrész alakult ki, és az embereknek nagy nehézséget okozott a nagy tömegben a bódék között átjutni a tér egyik részéről a másikra, egyszerűbb volt, ha már eleve az épületek mellett közlekedtek. A vásár helyszínét továbbá úgy alakították ki, hogy a térnek a villamosmegálló és a jégpálya közötti részét a különböző tárgyak, készítmények árusai foglalták el, míg a Holdas templom felőli részen a street food szektor kapott helyet.

Amúgy a karácsonyi vásáron általában minden olyasmi kapható, amit ilyenkor árusítani szokás: csecsebécsktől, bizsuktól kezdve, szuveníreken (például hűtőmágnesek, üdvözlőlapok, bögrék, stb), ruhaneműkön és játékokon át a különböző élelmiszerekig, (édességek, mézkészítmények, tej- hústermékek stb.). Az árak a felsorakoztatott portékák többféleségének megfelelően változatosak, bár olcsónak azért nem lehet mondani azokat. Mindenki a saját pénztárcájának a vastagságához mérten költhet el több vagy még több pénzt a vásáron: a hűtőmágneseket pédául tíz lejért árusítottak, a különböző kézműves dísztárgyak 20-45 lej közötti áron lehetett látni, az édességeket tíz lejes áron kínáltak, a házicsokoládé darabja öt lej, kesztyűket tizenöt lejért lehet kapni, fülbevalókat 48-78 lej közötti áron kínálnak. A jégpályán 15 lejbe kerül egy órányi korcsolyázás, az ár csak tíz lej, amennyiben saját korcsolyát visz magával az ember.

Az ételfelhozatal igen változatos, úgyhogy mindenki találhat ízlésének megfelelő eledelt, persze, ha a pénztárcája is engedi: vannak palacsinták 12-14 lejért, kürtőskalács 13 lejért, különböző helyeken más-más áron kínált hamburgerek, hot dogok, pizzak stb. várják az étkezni vágyókat és természetesen forralt bor is kapható. De mindezek csak szemelvények a kínálatból, érdemes mindenkinek személyesen meggyőződni a felhozatalról.

Pap István