Megnyílt a nagyváradi karácsonyi vásár

Megnyílt a nagyváradi karácsonyi vásár
November 30-án este hat órakor a díszkivilágítás felkapcsolásával nyílt meg hivatalosan a Nagyváradi Karácsonyi Vásár a Szent László téren. A megnyitón elhangzott az is: december 8–17. között a váradi várban is lesz hasonló rendezvény.

A hideg, szeles, esős-borús idő sem szegte kedvét több száz váradinak, hogy csütörtökön este kimenjenek a nagyváradi Szent László térre a Nagyváradi Karácsonyi Vásár megnyitójára. Este hat óra előtt néhány perccel Florin Birta, a város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket a főtéren felállított színpadról. „Tavaly rendeztük meg első alkalommal a karácsonyi vásárt a főtéren, és akkor azt mondtuk, hogy azt szeretnénk, ha mihamarabb ismertté válnánk ezzel a vásárral az országban és külföldön egyaránt. Az idén az országban az első három karácsonyi vásár között vagyunk immár, és remélem, hogy lassan-lassan Budapesttel, Béccsel és más európai városokkal fogunk versengeni etekintetben” – fogalmazott az alpolgármester, aki felhívta a figyelmet arra, hogy december 8–17. között a váradi várban is lesz karácsonyi vásár. Az alpolgármester beszéde után gyerekek egy csoportja odagyűlt a színpad közelében felállított nagy gomb mellé, amit a visszaszámlálás után megnyomtak, és egyszerre kigyúltak a fények a Szent László téren. A díszkivilágítás ragyogása elkápráztatta az embereket, már csak azért is, mert a főtérén egyébként meglehetősen sötét volt, egyrészt nyilván azért, hogy a díszfények jobban érvényesüljenek.

Fénydíszek

A színpad előtti tér fő látványeleme a vörös fényben pompázó óriás karácsonyfa gömb, amelyen keresztül is lehet menni. Ezt sokan meg is tették, fényképeket, szelfiket készítve magukról, hozzátartozóikról. A tér mértani középpontjában – a Zöldfa és a Pavel utca magasságában – helyezkedik el a világító karácsonyfa, a tetejéről kiinduló, kupolaszerű fényalakzatot alkotó füzérek alatt szintén sokan ámultak, bámultak, fényképezkedtek, tovább haladva pedig a korcsolyapálya és a szintén díszkivilágításban pompázó óriáskerék várta a szórakozni vágyókat. A hivatalos megnyitó idején már többen korcsolyáztak, ennek ára egy órára korcsolyabérléssel együtt tizenöt lej, míg az óriáskerékre hét lejért lehetett felmerészkedni. Látványos volt a Kováts-ház és a görögkatolikus püspöki palota kék fényárban úszó épülete, amelyekre hóhullást imitáló díszfényeket vetítettek. És mivel vásárról van szó, ezért a legfontosabb vonzerőt a karácsonyi hangulatot idéző fények mellett a téren árult portékák jelentetik. A váradi karácsonyi vásáron minden kapható, már amit az ilyen jellegű rendezvényeken kapni lehet: ajándék-, és kézműves tárgyaktól kezdve, játékokon, díszeken, különböző élelmiszereken át a ruhaneműkig számtalan portékával várták az árusok az embereket, akik az első estén már csak a nagy hidegre való tekintettel is a forralt bort, valamint a frissében készülő kürtős kalácsos bódé előtt gyülekeztek a legnagyobb számban. A karácsonyi vásár nyitónapján Nicu Alifantis és a Zan együttes lépett színpadra.

Pap István