Megnyílt a Nagyváradi Állatkert

Megnyílt a Nagyváradi Állatkert
Az esős idő dacára tucatnyian látogatták meg az állatkertet hétfőn, a nyitás első napján. Bent tisztaság, rend és tágas terek fogadják a látogatókat. Csoportok is bejelentkeztek.

 

A délelőtt folyamán mintegy hat család, valamint több egyéni látogató volt annyira kíváncsi, hogy a barátságtalan időben is eljött megnézni, hogyan mutat a felújított Nagyváradi Állatkert. Közöttük volt a 79 éves Serbejan Tiberiu, aki több évtizeden keresztül volt az állatkert sofőrje. „Nagyon szépen mutat. Jó, hogy a felújítás mellett döntöttek. Évtizedekkel ezelőtt minden jel arra mutatott, hogy meg akarják szüntetni, még jó, hogy nem ez történt” – jegyezte meg.

Csoportok

A bejárat egy tágas előcsarnok, itt nemcsak a jegyet lehet megvenni, amely mellé egy kis térképet is kap a vendég, hanem különféle emléktárgyakat, plüssállatokat, apróságokat is árulnak. A belépés elektronikus, akárcsak a kilépés – a jegyet tehát fontos megőrizni, annál is inkább, mivel bent még ellenőrizhetik is. Amint Bimbó-Szuhai Tibor elmondta, erre a hétre már körülbelül tíz csoport jelentkezett be, nemcsak Váradról, hanem Arad, Szilágy és Temes megyéből is.

Bent egy teljesen megváltozott állatkert fogad, nincsenek szűk ketrecek, nincs zsúfoltság, minden állatnak megvan a szükséges tere ahhoz, hogy jól érezze magát fogságban is. Ottjártunkkor a legtöbben behúzódtak a speciális, „vitrinekkel” ellátott menedékházakba– de például az oroszlánpár békésen pihent a szabad ég alatt, a szemerkélő esőben, és a medvék is kint voltak. A kis japán makákó kíváncsian jött egészen közel az ablakhoz, amikor észrevette, hogy látogatói érkeztek, de a fekete párduc is közelített,s mivel az átlátszó üveg közelség érzetét kelti, az embernek az az érzése, hogy meg is érinthetné.

Mesterséges barlang

Különleges látványt nyújt a hüllőház – az ember egy barlangszerű építményen megy át, félhomályban, a hüllők odúi pedig ki vannak világítva. Ugyanott, hasonló technikával berendezett, egzotikus halakkal benépesített akváriumok is láthatók.

Egy alacsony, elkerített rész mellett állunk meg. Találgatjuk, hogy milyen állat lakhat itt – valószínűleg nem tud magasra szökni, a mászás sem lehet az erőssége, nem is lehet valami nagy, viszont szereti a káposztát…ekkor egy macskanagyságú, nagy, fekete szemű lény kerül elénk; két lábra állva nézelődik – azt gondolnánk, valami nagyobbféle rágcsáló, de mint kiderül, szurikáta, vagyis a mongúzfélék családjába tartozik, és ragadozó (bár a természetben inkább préda és legnagyobbrészt növényi táplálékon él). Amint Bimbó-Szuhai Tibortól megtudtuk, egy párt szereztek be és bíznak benne, hogy szaporodni fognak, már csak azért is, mert ezek az állatok csoportban érzik igazán jól magukat.

Az állatkert területén egyébként van mosdó, csúszda, valamint egy falatozó is – ez utóbbi viszont ottjártunkkor még nem nyitott ki. Mint már írtuk, a belépti díj felnőtteknek tíz lej, gyerekeknek öt, háromtagú családnak – két felnőtt, egy gyerek – 20 lej, két felnőtt és két gyerek számára pedig 25 lej. Június elsején és másodikán a gyerekek ingyen látogathatják az állatkertet.