Megnyílt a marosvásárhelyi Demokrácia Központ

Megnyílt a marosvásárhelyi Demokrácia Központ
Marosvásárhely – Megnyitotta kapuit a Demokrácia Központ Marosvásárhelyen. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett intézményhez elsősorban a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatos kérdésekkel fordulhatnak, naponta 9 és 17 óra között.

Január 3-án nem sokkal 11 óra után hivatalosan megnyílt Marosvásárhelyen a Demokrácia Központ. A Vár sétány felső részén, a Klastrom (Mihai Viteazul) utca 40. szám alatti ingatlanban elsősorban a visszahonosítással kapcsolatos kérdésekre válaszolnak, a magyar állampolgárságot igénylőknek támogatást nyújtanak az iratcsomó összeállításában és a bukaresti nagykövetségen, illetve a csíkszeredai és kolozsvári konzulátusokon biztosítják az előjegyzést.

Országszerte nagy az érdeklődés

A Demokrácia Központok országos hálózatának koordinátora, Gergely Balázs elmondta, összesen 25–30 irodát terveznek, ezek közül eddig mintegy 15–16-ot nyitottak meg, de hamarosan fogadják az ügyfeleket a többi intézményben is. „Kolozsvárról érkeztem, és elmondhatom, hogy nagy az érdeklődés. 10 óráig mintegy 15–20 család fordult hozzunk hétfőn. A Demokrácia Központok az EMNT belső irodahálózata, infrastrukturális eszköze, amely a 2003-as alapításkor megfogalmazott cél eléréséhez nyújt segítséget” – fogalmazott az EMNT elnökségi tagja.

Tanácsadási, tájékoztatási iroda

A marosvásárhelyi Demokrácia Központ vezetője, Kali István hozzátette, a visszahonosítás mellett információt nyújtanak a sajtónak, valamint a kis- és középvállalkozóknak, jogi tanácsadással, hazai, anyaországi és uniós pályázatfigyeléssel, valamint önkormányzati monitoringgal is foglalkoznak.

„Megfigyeljük a tevékenységüket, és jelentéseket készítünk, amelyek alapján program dolgozható ki, hogy lássuk, miként lehet javítani az önkormányzatok működésén. Két főállású munkatársunk van, valamint négyen fogadják az ügyfeleket, februártól pedig további két személy vidéken dolgozik, hogy »házhoz vigyük az információt«. Hamarosan megnyitjuk Nyárádszeredában és Erdőszentgyörgyön is az irodánkat. Egyelőre 9 és 17 óra között tartunk nyitva, de az igény szerint délután vagy szombaton is fogadhatjuk az ügyfeleket. Három hónapnyi feszített tempóra számítunk” – ismertette Kali István.

Iratok és előjegyzés

A magyar állampolgárság igényléséhez a legfontosabb egy olyan okirat, amellyel az igénylő bizonyítja, hogy valamelyik felmenője valamikor magyar állampolgár volt. Ezzel egyelőre nem jár szavazati jog, viszont még egyeztetés zajlik erről Budapesten (nemrég pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, csakis egyfajta állampolgárság létezik), a lelki, nemzetegyesítési „kapcson” túl pedig diplomáciai védelem „jár vele” egy harmadik (Románián és Magyarországon kívül, Romániában tehát nem, mert román állampolgár is az illető) országban. Az állampolgárság megszerzése után külön kérelmezni kell a magyar útlevelet.

Demokrácia Központ működik immár Temesváron, Aradon, Nagyváradon, Érmihályfalván, Szatmárnémetiben, Sarmaságon, Zilahon, Nagybányán, Nagyenyeden, Kolozsváron, Nagyszebenben, Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, Bethlenben, napokon belül pedig Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Baróton, Kézdivásárhelyen és Kovásznán is. Amennyiben szükséges, az iratokat helyben hitelesen fordítják.

(www.szekelyhon.ro)