Megnyílik az emeletes parkoló

Akt.:
Megnyílik az emeletes parkoló
Kedden reggel hat órától megnyílik a Rogériuszi Piaccal szemben épülő emeletes parkoló alagsora, s három hónapon keresztül ingyen vehető igénybe. További részletek is elhangzottak hétfőn.

Az alagsor elkészült, az emeleti rész szintén nagy vonalakban kész, de még be kell vonni speciális, csúszásgátló anyaggal, ezenkívül még zajlanak a munkálatok a piacot és a parkolót összekötő alagútnál is. A teljes építmény átadási határidejét november végéig hosszabbították, azért is, mert a vízszolgáltatást biztosító fővezetéket másfelé kell elvezetni és az alkotóelemeket Németországból rendelték meg, ez pedig további időt vett igénybe.

Amint Florin Birta alpolgármester a hétfői, helyszíni sajtótájékoztatón elmondta, az alagsori részen 193 parkolóhely található, mindent összevetve pedig 412 parkolóhely áll majd az érintettek rendelkezésére, azaz körülbelül háromszor annyi, mint eddig. A Pelican kórház felől megközelíthető alagsori részt ma reggel hat órától nyitják meg, három hónapon keresztül ingyen vehető igénybe, s folyamatosan nyitva lesz.

A két szint nem kommunikál egymással, s az egészet úgy gondolták ki – tudatta Ilie Bolojan polgármester – hogy az alagsort a három hónap leteltével azok veszik majd igénybe, akik a környéken dolgoznak, egy külön díjszabásért, az emeleti részt pedig azoknak szánják, akiknek elintéznivalójuk van a környéken, itt a díjak eltérőek lesznek.

Amint Liviu Andrica, a Nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. igazgatója elmondta, a kétszintes parkoló, valamint a piachoz vezető alagút elkészítését a a Contsrutcţii Bihor Rt. és a Poliart Kft. végzi, a munkálatok tavaly szeptemberben kezdődtek el és eredetileg idén augusztusban kellett volna befejeződniük, azonban a határidőt november 30-ig halasztották. A parkoló területe több mint 5400 négyzetméter, az alagsori rész 193, az emeleti rész pedig 219 jármű számára biztosít helyet. A terület három lifttel van ellátva, ezek az áruszállítást is lehetővé teszik.

Nyílászárók

A projekt teljes értéke 14,3 millió lej áfa nélkül, s a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal három év alatt, féléves részletekben fizeti majd ki a két cégnek. Az igazgató egyúttal egy másik, jóval kisebb, de sokakat érintő beruházásról is beszámolt: hét hőszigetelő üvegajtóval látták el a Rogériuszi Piacot, továbbá beüvegezték azt a részt, ahol a virágárusok kaptak helyet, több nyílászárót is felszereltettek ott, ahol a létesítmény nagyon huzatos volt, így most már jó körülményeket tudnak biztosítani az árusoknak. Ez a beruházás 105 ezer euróba került.

A parkoló és az alagút létrehozatala szükségessé tette a villamosvonalak le- majd felszerelését, ezt a munkálatot az Abed Nego végezte el, ára áfa nélkül közel 80 ezer lej. A vízvezetékek és csatornák elvezetése további 388 ezer lejbe került, ezt is a polgármesteri hivatal fizette ki.

Talajvíz

Florin Birta alpolgármester elmondta, hogy a Transilvaniei utca felé bővíteni fogják az úttestet, s az úttesttel merőleges parkolók helyén időszakos, az úttesttel párhuzamos parkolókat létesítenek. Jövő hónap folyamán a Corneliu Coposu utcán teljesen vissza áll a közlekedés.

Ilie Bolojan polgármester arról számolt be, hogy hamarosan lebontják és korszerűsítik a Gavril Curteanu városi kórház udvarának bejáratát, mely a hatvanas években épült és igencsak elavult, a kórház udvarán pedig egy rezidens orvosoknak szánt tömbház építését kezdik el.

A sajtótájékoztatón jelen volt Ştefan Roşca, a Construcţii Bihor főmérnöke, aki kérdésünkre elmondta: a parkoló építése során a legnagyobb gondot a talajvíz okozta, melyet kiszivattyúztak, de emellett komoly vízszigetelési munkálatokat is szükségessé tett.

Neumann Andrea