Megnövekedett a vízhozam a Sebes- és a Fehér-Körösön is

Megnövekedett a vízhozam a Sebes- és a Fehér-Körösön is
A július végi kiadós esőzések következtében a Sebes-Körös árterében jelentős áradásokat jegyeztek: a Csarnóházához (Bulz) tartozó Munteni faluban a víz utakat, hidakat árasztott el, a Jád folyón található Lesu Amonte mérőállomáson pedig a csapadék meghaladta a kritikus értéket, kevesebb mint négy óra alatt 53,11 l/nm csapadékot mértek – derül ki a Körösök Vízügyi Igazgatóságának közleményéből.

Júliusban jelentős csapadékot mértek a Berettyón Szalárd (51,91 l/nm), Bályok (59,11 l/nm), Margitta (93,71 l/nm), Szilágynagyfalu (94,51 l/nm) és Márkaszék (104,7) közelében. Az Éren Jankafalva közelében 75,51 l/nm, Érendréden 98 l/nm, Bisztraterebesen a Bisztra folyón 102 l/nm értéket mértek, a Fehér-Körösön Kisjenőnél 79,3 l/nm-t jegyeztek. A Fekete-Körösön viszonylag alacsony értéket mértek, a legnagyobbat a nagyzeréndi hidrológiai állomáson (50,81 l/nm). A Sebes-Körös nagyváradi szakaszán 35,61 l/nm értéket jegyeztek.

Az augusztusi hónap elsősorban a Sebes-Körös medencéjében köszöntött be jelentős csapadékkal, egy nap leforgása alatt a következő csapadékértékeket jegyezték fel a mérőállomásokon: Lesu Amonte (64,7 l/nm), Lesi-tó (28 l/nm), Csarnóháza (20 l/nm). A májusi és júliusi csapadék viszonylag egyenletesen oszlott el a medencében, az esőzések viszont atipikusnak tekinthetőek abból a szempontból, hogy 20–30 perc alatt jelentős csapadék zúdult le, legtöbbször 35 l/nm feletti értéket jegyeztek. Az év elejétől több mint százötven vihar- és árvízriasztást adtak ki – áll még a közleményben.