Megmozdulások várhatók az egészségügyben

Tiltakozó akciókat helyezett kilátásba dr. Vasile Astărăstoaie, a Román Orvosi Kamara elnöke. Nagyváradi orvosok véleményét kérdeztük mind a megmozdulásokról, mind azok okairól.

Vannak olyan pillanatok, amikor kötelező dönteni – írja az ország orvosaihoz továbbított közleményében dr. Vasile Astărăstoaie, majd így folytatja: a Román Orvosi Kamara országos bizottsága úgy véli, tenni kell valamit mind önállóságuk, mind a szakma becsületének védelmében. Hiszen „csak aki süket és vak akar maradni” nem látja, hogy az orvosokkal kapcsolatos hírek a műhibákra, a hozzá nem értésre és a becstelenségre helyezik a hangsúlyt, miközben az orvosok maguk kis jövedelemből, fáradságos munkából élnek meg, s problémáikra azt a választ kapják, hogy hagyják el családjaikat és menjenek külföldre dolgozni. Mindeközben a hazai egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, kevéssé hatékony és csak a szakemberek munkája folytán működőképes még. „Mivel nem vagyunk süketek és vakok”, áll a közleményben, szeptember és október folyamán tüntetéseket és tiltakozó meneteket szerveznek majd, „ennek az ősznek a folyamán egy hosszú és nehéz harc kezdődik”.

„Semmi remény”

A közlemény második felében az orvoskollégium országos elnöke arról szól, hogy szükséges visszaszerezniük a méltóságukat és ennek érdekében fontos, hogy egységesen lépjenek majd fel az ellenfél ellen, amely vélhetően minden eszközt bevet majd ellenük.

Dr. Carmen Pantiș nagyváradi aneszteziológus, a Bihar Megyei Orvosi Kamara elnöke mindezzel kapcsolatban kérdésünkre elmondta: egyetért a tiltakozással, hiszen például a hazai rezidens orvosok fizetése a legkisebb egész Európában (200 euró) és a kormánynak nincs semmilyen távlati terve az egészségügy jobbítására, az illetékesek semmilyen reformot nem hajtottak végre. „Nem látok semmi reményt a javulásra a jövőre vonatkozóan sem, az orvosok elmennek az országból, főleg a fiatalok” – tette hozzá a kollégium megyei elnöke. Mint megtudtuk, megyei szinten is egyezség született az orvoskollégium, a fogorvosok érdekképviselete, a Sanitas szakszervezet, valamint a gyógyszerészek kollégiuma között az esetleges jövőbeli tiltakozásokat illetően. Egyelőre nem helyeznek kilátásba sztrájkot, kezdetben azonos időpontokban megszervezett gyűlések és sajtótájékoztatók zajlanak majd országszerte, utána viszont még nem tudni, hogyan folytatják. Az első tiltakozó akciók valószínűleg szeptember 17-én kezdődnek, tette hozzá a Bihar megyei Orvoskollégium elnöke.

Összeegyeztethetetlen

Dr. Balogh Árpád háziorvos szerint az egészségügyi alapcsomagot legkésőbb két évvel ezelőtt be kellett volna vezetni, Eugen Nicolăescu már 2007-ben szólt erről, azóta nem történt semmi ezen a téren. A rendszer továbbra is áttekinthetetlen, bürokratikus, az Állami Számvevőszék az egészségbiztosítási pénztár által elkövetett hibákért a háziorvosokat teszi felelőssé, rossz elektronikus rendszerrel kell dolgozniuk, az egészségbiztosításokból befolyt összegeknek csak nagyon kis hányada jut vissza a rendszerbe. „Ideje, hogy vége legyen a hazudozásnak” – mondta a háziorvos, aki szerint ha az orvosok ilyen iramban fogják elhagyni az országot, mire az idősebbek nyugdíjba vonulnak, nem lesz, aki biztosítsa az egészségügyi ellátást. „Ettől a kormánytól sokat nem remélek” – tette hozzá dr. Balogh Árpád. Mindazonáltal a háziorvos szerint hivatásukkal összeegyeztethetetlen az olyan tiltakozási forma, melyet a betegek is megéreznének.