Megmenekül a nagyváradi állatkert?

Megmenekül a nagyváradi állatkert?
Nagyvárad – Lucia Varga államtitkár szerint ha helyi határozat születik az állatkert bővítéséről, illetve korszerűsítéséről, akkor megmenekül a létesítmény. A szaktárca hetvenöt százalékban finanszírozná a munkálatokat.

Az elmúlt napokban a nagyváradi állatkert fenntartásában érintett intézmények képviselőivel tárgyaló Lucia Varga környezetvédelmi államtitkár kijelentette: a megbeszélések konstruktívak voltak, abban az értelemben is, hogy november 15-ig a helyi önkormányzat egy határozatot fog kibocsátani, melyben kifejezi abbéli szándékát, hogy modernizálni, illetve a jelenlegi 3,7 hektárról 6 hektárra fogja bővíteni a létesítményt. Mindehhez persze egy rendkivüli tanácsülésre van szükség, a politikus azonban bizakodással tekint a dolgok alakulása elé, és azt reméli, hogy a szaktárcához eljuttatott határozatban azt is vállalja a Helyi Tanács, hogy a munkálatok huszonöt százalékát a nagyváradi költségvetésből finanszírozza. Lucia Varga ugyanakkor fontosnak találta kihangsúlyozni, hogy a környezetvédelmi minisztérium hetvenöt százalékban fogja támogatni a modernizálást, mert nem akarják azt, hogy a “2008. január 1-jén a nagyváradiak lakatot találjanak az állatkert kapuján”. Hozzátette azonban, hogy abban az esetben, ha a zoót elköltöztetik a jelenlegi helyéről, akkor a minisztérium részéről érkező támogatás ugrik.

 

Vélemények

Dan Gherdan, a Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatóságának ügyvezető aligazgatója állítása szerint már dolgoznak az állatkert korszerűsítéséhez szükséges hatástanulmány elkészítésén, és jó ötletnek találják a javasolt finanszírozási módszert. Gheorghe Ratiu, a Környezetvédelmi Hatóság főfelügyelője a maga részéről arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az illetékes hatóságok nem tesznek erőfeszítéseket az ügyben, és a 24. órában nem kezdik el a váradi zoó korszerűsítését, illetve bővítését, akkor mérget lehet rá venni, hogy a létesítmény megszünik, az állatokat pedig az ország más állatkertjeibe szállítják.

 

Ciucur L. Antonius