Megmászná a Lenint – ha lesz miből

Nagy Norbert a Mont Blanc-expedíción
Nagy Norbert a Mont Blanc-expedíción
Megszerezheti a hópárduc címet egy Bihar megyei fiatalember, ha talál támogatókat a tervezett expedíciójához. Nagy Norbertről van szó, aki jövőre a Pamír hegységben lévő 7134 méteres csúcsra törne – ha lesz pénz.

Újabb nagy expedícióra készül az a fiatalember, aki Szántóról menne a világ tetejére. Idén nyár végén már írtunk a Borshoz tartozó Kisszántóról indult Nagy Norbertről. Ő túl van már néhány expedíción, ám a komolyabbakat még csak tervezi. A 32 éves Norbert Kisszántón született, és már jó pár éve a hegymászás az igazi kedvenc időtöltése. Több romániai és európai csúcsot megmászott már, és kezdik az igazi, kemény expedíciók foglalkoztatni. Nemrég tért vissza egy expedíciójából: az idén sikerült megmásznia Ausztria legmagasabbját, a 3798 méteres Grossglockner-t, és utána Európa legmagasabbját, a 4810 méteres Mount Blanc-t. Mostanság kezdett bele a szponzorkeresésbe is – a nagy csúcstámadások ugyanis minden esetben ilyen háttérrel is mennek.

Nekivágna

A fiatalember szerkesztőségünknek összefoglalta legújabb terveit. Elmondta: „Jövőre Kirgizisztán a cél, pontosabban a Pamír hegységben lévő 7134 méteres Lenin csúcs.” Amúgez Ibn Szína-csúcsként ismert. A Pamír hegységben, a második legmagasabb pont, az Iszmoilí Szomoní-csúcs után. Kirgizisztán és Tádzsikisztán határán fekszik, mindkét ország második legmagasabb hegycsúcsa. Egyike a volt Szovjetunió öt hétezres csúcsának, melyek megmászásával a hópárduc címet lehet elnyerni. Az egyik legkönnyebben megmászható hétezres hegycsúcsnak tartják, ezért messze több hegymászó hódítja meg minden évben, mint bármelyik másik hétezrest. A fiatalember még kifejtette: „Erre a csúcshódításra keresek támogatókat. A legszerényebb számítások szerint ez az expedíció a legolcsóbb változatban is 1500 euróba kerülne, amit jövő év január végéig le kell rendeznem. Varga Csaba váradi hegymászónak köszönhetően úgy néz ki, még akadna két társam is. Az üzleti világról nem sokat tudok, de azt igen, hogy elsődlegesek a reklámok, azért, hogy jól működjön az értékesítés. Tehát úgy gondolom, hogy amely szponzorok anyagilag támogatni tudják az expedíciómat, azoknak nyújtanom is kell valamit? Hogy mit? Nos, ha cégek segítségét kapom, akár ezen újságcikk hatása nyomán is, én abban tudok segíteni, hogy a támogató cégeket megreklámozom egy országos hetilapban, kétszer-háromszor. És emellett persze céges csúcszászlós kép készül majd. Nyitottam egy számlát, ahova szívesen venném a támogatások beérkezését, akármilyen összegben. A bankszámlaszám: RO26BTRL00501201I33179XX, a Transilvania banknál nyitottam”. És hogy mikor lenne mindebből valami? Mint mondta, „a tervek szerint július közepén lenne az indulás, és az időtartam három hét, a megfelelő aklimatizáció miatt. Személy szerint egészen energikusnak érzem magam, de az indulás előtt még nem árt ráedzeni az egészre. Véleményem szerint nagyon fontos pszichésen is megfelelő állapotot elérni a mászáshoz, mert így minimálisra csökken a hibalehetőség. A felkészülést már mostanában megkezdem.”

Szeghalmi Örs