Meglepetésszerű gyakorlat sebesültekkel

Meglepetésszerű gyakorlat sebesültekkel
Nagyvárad – Bár a füst nem töltötte be eléggé az épületet, mégis jól sikerült a Bihar megyei Vöröskereszt által a Lorántffy Zsuzsanna középiskolában szervezett mai helyzetgyakorlat.

Amint Szabó Zsuzsa igazgatótól megtudtuk, Faragó Enikő némettanárnak köszönhetően jött létre a kapcsolat a tanintézet és a Vöröskereszt között, s az együttműködésre vonatkozó megbeszélések során arra a következtetésre jutottak: a legjobb, ha a diákok látják is, hogyan kell elsősegélyt nyújtani. Az akciót meglepetésnek szánták, s a délelőtt folyamán a Vöröskereszt munkatársai és az iskola vezetői igyekeztek elrejteni a különféle eszközöket, s persze a bábut, amelynek fontos szerepe volt a helyzetgyakorlat során.

Kék füst

Negyed egykor furcsa, kékszínű füst kezdett el terjengeni az iskola folyosóin, s ezzel egyidejűleg megkondult a tanintézet harangja. Pillanatokon belül megtöltötték a folyosót a diákok, akik szervezetten, gyorsan szaladtak le a lépcsőkön. Nem tűntek ijedteknek – mint később megtudtuk, az iskolában rendszeresen szerveznek riadókat, a tanulók tudják, mit kell ilyenkor tenni.

Mire az iskola udvarára értek, a Vöröskereszt mentőosztagai már egy ideje rádión kommunikáltak egymással, s előkerült az első sebesült is, akire deszkák estek, s lábábába egy vasdorong szúródott. Később még két sebesültet hoztak elő – a legsúlyosabb esetben a bábu volt, „akin” a defibrilláló készüléket is bevetették.

Később Marius Păcală, a Bihar megyei Vöröskereszt aligazgatója elmondta: egy bombatámadást szimuláltak, melynek során három sérültnek nyújtottak elsősegélyt. Egyikük agyrázkódást szenvedett, keze megégett, s a mentés közepette leállt a szívverése és a légzése, ezért be kellett vetniük a defibrillátort, másikuknak a állkapcsa tört el, a harmadiknak pedig egy éles tárgy fúródott a lábába. Mint később oldalunknak elmondta, nagyon fontos lenne, hogy az emberek ismerjék az elsősegélynyújtási technikákat, hiszen egy egyszerű módszer is életet menthet, ha helyesen használják.

Jól szerepeltek

Mindenki hitelesen szerepelt, s az egyedüli valós gondot az okozta, hogy a füstkeltő túl hamar kialudt, így ez a z effektus nem volt annyira látványos, mint amilyen lehetett volna.

A tanintézet szeretne a továbbiakban is együttműködni a Vöröskereszttel, s amint Szabó Zsuzsától megtudtuk, az is elképzelhető, hogy a diákok később önkéntesekként dolgozzanak ott.

Neumann Andrea