Meglepetésjelöltek Biharban a PNL-nél

Meglepetésjelöltek Biharban a PNL-nél
Magyart is indít befutó helyen a december 11-i parlamenti választáson Bihar megyében a PNL. Szerda délelőtt a párt megyei székhelyén mutatták be az összes jelöltet, akik Biharban befutó helyeken indulnak.

Benyújtotta szerda délben a megyei választási irodához a szenátor- és képviselőjelöltjeinek aktáit a PNL. Közvetlenül előtte a párt Nagyváradon lévő megyei székházában sajtótájékoztatón mutatkoztak be a megyében befutó helyen induló jelöltjeik – akik között két meglepetés van.

Mint ismeretes, a jelöltlistát Ilie Boljan listájának tartják, a térségünkbeli PNL erős embere pedig maga sem tagadta, hogy nagyrészt ő állította össze a sorrendet, amit aztán szavazásra előterjesztett a tömörülésen belül, és a PNL megfelelő fóruma jóvá is hagyta azt. Lehagyták a jegyzékről Lucia Vargát, aki eddig is a parlamentben volt, és aki erre megharagudott, s végül Konstancán intézett magának befutó helyet. Az itteni listára pedig új embert vettek fel helyette.

Kik ők?

A PNL arra számít, hogy megyénkben 2 szenátori és 4 képviselői helyet fog tudni elhódítani. Így a szenátori jelöltlista első két helyén Cornel Popa és az egyik meglepetésember, Nicolae Suciu szerepel, a képviselői befutó négyese pedig Gavrilă Ghilea, Florica Cherecheş, Ioan Cupşa és a másik új ember, azaz Kiss János.

Popa a Megyei Tanácsot vezette az idei önkormányzati választásokig, előtte azonban szintén a parlamentben ténykedett, és oda is megy most vissza. A most záruló törvényhozási ciklusban is a parlamentben volt, továbbá Bolojan emberének számít Ghilea, Cherecheş és Cupşa.

Az újak közül Nicolae Suciu elmondta: ő egy Élesd melletti faluban született, 1981-ben Kolozsváron végzett az orvosi egyetemen, nőgyógyász. A szaktárca felügyelete alatt működő országos nőgyógyászati szakhivatal vezetője 5 éve, ugyanakkor 2 éve a nőgyógyászok orvoskamaráját is vezeti. Felesége és egy fia van. Kiss János pedig 41 éves, Maros megyében született, de már Belényesben nőtt fel. Jogot végzett Váradon, 1999 óta kamarai tag, Belényesben van saját ügyvédi irodája. 2004 óta PNL-tag, helyi tanácsos is volt, július óta pedig megyei tanácsos. Nős, két tizenéves gyereke van. Suciu azt mondta, egészségügyi témakörben, Kiss pedig jogi, főleg föld-tulajdonjogi ügyekben kíván tevékenykedni a parlamentben – a már ismert honatyák pedig azt hangsúlyozták, hogy eddigi munkájukat folytatnák.

Érdekesség, hogy Florica Cherecheş kérdés nélkül kitért arra, hogy pár napja egy tömörülés az egyházakkal együtt tüntetést szervezett Váradon is azért, hogy alkotmányba iktassák: csakis férfi és nő között lehetséges a házasság. Dacára annak, hogy liberális pártban tevékenykedik, Cherecheş azt hangsúlyozta, hogy szerinte „emberek milliói állnak a kezdeményezés pártján”, és azt hangsúlyozta, hogy ezt a parlamentben is támogatni akarja majd.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,