Meglepetésekkel teli farsangi bál Szalacson

A szereplők egy része az elöljárók társaságában
A szereplők egy része az elöljárók társaságában
Bihar megye – Az elmúlt szombaton este igazi csikorgó hidegben baktattunk a szalacsi kultúrotthon felé, ahol farsangi mulattságot szerveztek. A megjelenteket több meglepetés is várta, majd hajnalig tartott a mulatság.

 

 

A terem kellemes meleggel, megterített asztalokkal fogadott. A szervezők még behúzott függönyök mögött tettek-vettek a színpadon, előkészítve azt a számunkra meglepetésként ható, előre be nem jelentett műsor bemutatására. Annyira meglepetés volt a műsor, hogy a családomból kikerült egyik szereplő fellépéséről sem tudtam az előadásig. Örvendetes, hogy rengeteg fiatal pár jött el szórakozni, beszélgetni a vele egykorúakkal, ünnepelni a tél végét jelentő farsangon. Porsztner Sarolta polgármesterasszony nyitotta meg a mulatságot, üdvözölve a megjelenteket, közöttük a történelmi egyházaink képviselőit, majd az időközben megérkező Oláh Sándor megyei tanácsost, aki minden nagyobb községi “megmozdulásunkba” jótékonyan besegít.

 

Megtalált figurák

 

A polgármesterasszony egy rövid beszámolót is tartott az önkormányzat és saját munkája bemutatására, szólt az idei tervekről is. Fejezetenként próbálta felsorolni a sikereket és a kudarcokat egyaránt. Utolsó fejezetként a tervek között említette a 2012-es tennivalókat. Megkezdődött a vacsora, közben pedig a táncokkal fűszerezett kabaréjelenetek sora a színpadon. Az ember azt sem tudta, hogy nyeljen (finom disznótoros és pörkölt várt az asztalon), vagy nevessen… Aktuálisnak ható, jó ízléssel összeválogatott kabaréjelenetek sorakoztak egymás után, melyeket itt-ott – fokozva a derűt – táncbetétek szakítottak meg. Szinte lehetetlen felsorolni név szerint a szereplőket, mégis megemlítenék egyet-kettőt. Nagyon megtalálta a figurát (vagy a szituáció, a szerep találta meg őt?) Rácz Barna, a Balaskó Nándor Általános Iskola igazgatója. A paraszt-figura alakját nagyszerűen jelenítette meg “cimborájával”, a másik okoskodó paraszttal, Juhász Lóránddal együtt. Az i-pod, a laptop használatáról szóló karikatúra annyira tetszett a közönségnek, hogy nem akarták leengedni őket a színpadról. Ugyan így a GPS-nek elkeresztelt koskolompról szóló jelenet, vagy a paraszt és a bankkártya meséje.

 

Megnevettetett közönség

 

Sorolhatnám a többit is: Rácz Barna és Vida Henrietta a házasságról szóló jelenete; Juhász Lóránd, Nagy Panna, Lőrincz Erzsébet mézeshetekről szóló rövid története is megnevettette a közönséget. Ugyanígy nevetve tapsoltuk meg a tanár-diák kapcsolatról szóló jelenetet is Kovács Tamás, Juhász Lóránd, Salamon Ádám és Bokor Szilárd előadásában. A ma kilencedikes szalacsi diáklányaink, meg a mai nyolcadik lányai (két fiúval kiegészítve) táncaikkal fokozták a vidám, farsangi hangulatot. A színpadi eseményeket fogyaszthatóvá fűszerezte Radócz Csilla tanítóképzős növendékünk sziporkázó konferálása.

 

Varázstányérok

 

Porsztner Sarolta köszönte meg a közönséget az alkalomhoz méltóan szórakoztató szereplők munkáját. Ekkor jött egy újabb meglepetés: Rácz Barna a fellépők nevében a polgármesterasszonynak, és Vida Attila alpolgármesternek egy-egy festett cseréptányért adott ajándékba, melyen a következő felirat áll a jellegzetes síró-kacagó álarc mellett: “Farsang- 2012”. Hozzátette: ezek varázstányérok, akasszák hát fel az irodájuk falára – és roppant ügyeljenek minden szavukra, mert, ha nem igazat beszélnek, rögtön leesik a tányér! Óriási derültség lett a teremben, a két megajándékozott – a köszönet mellett – fogadkozott: nem lesz ok a cseréptörésre! Ezt követően hajnalig (vagy reggelig, kinek hogy esett jól) tartó mulatság követett, a nótázást, szórakozást Kiss Ferenc segítette élő zenével.

Bokor István

Címkék: , ,