Meglepetések a bábszínházban

Meglepetések a bábszínházban
Nagyvárad- Szombaton a Árkádia bábszínházban a Szigligeti Színház Lilliput Társulata programsorozattal kedveskedett a gyermekeknek. Volt karácsonyi játszóház és egy bemutató, Tündérléptefű címmel.

Nagy volt a sürgés-forgás szombaton a bábszínházban: a Lilliput Társulat szervezésében az előcsarnokban karácsonyi játszóház várta a gyermekeket, a kézműves-foglalkozásokon kívül pedig a Szigligeti Színház néhány héttel ezelőtt indul SZITA nevű tanodájának legifjabb diákjai kedveskedtek egy hangulatos karácsonyi zenés-verses műsorral az egybegyűlteknek. Ezt követően Czvikker Katalin színházigazgató is köszöntötte őket, kiemelve azt, hogy milyen hasznos és közösségformáló tevékenységet fejt ki a Szőke Kavinszki András vezette Lilliput Társulat. Hangsúlyozta: a fejlődés az elért eredményekben is kimutatható, melyekre méltán lehetnek büszkék. Emellett nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik segítséget nyújtanak a kezdeményezések megvalósításában, Biró Rozália szenátorról és Asbóth Anikóról, a debreceni Vojtina bábszínház vezetőjéről. Czvikker Katalin ezután a színpadra invitálta a SZITÁ-sok mellé az önkéntes fiatalok alkotta SZÖCSKÉK-et is, és Szőke Kavinszki Andrással közösen ajándékokat nyújtott át nekik.

Cókmók manó

A meglepetések ezzel még nem értek véget, hiszen ezt követően bemutatásra került a Lilliput Társulat és a Vojtina bábszínház koprodukciójában a Tündérléptefű című meseelőadás, melyet Bartal Kiss Rita állított színpadra, Hell Krisztina, Nagy Mónika, Daróczi István és Hanyecz D. Róbert szereplésével. A történet főhőse egy szekrénymanó, aki rendet tart a ruhák közt, és segít elűzni a mindent felfaló molylepkéket. Ehhez azonban meg kell keresnie a Bűvös Keretet, ahol Csillag Boris boszorkány lépte nyomán nyerik el a virágok varázserejüket. Ha elhozza onnan a tündérleptefüvet, a varázserejű ólevendulát, megmentheti az Elfelejtett Szekrény lakóit a molylepkék pusztításától. Cókmók, a magának való morgolódó vándormanó nekivág a kalandos útnak, és kitartás, bátorság, illetve jószívűség kell ahhoz, hogy célhoz érjen.

Az előadás után Szőke Kavinszki András a bábszínházban korábban a gyermek Szigligetit alakító Oszaczky-Butkay Gergővel közösen bejelentette: a közönségszavazatok alapján Hunyadi István színművész fogja eljátszani a Szigligeti című előadás címszerepét a kőszínházban, amelynek bemutatójára várhatóan jövő év márciusában kerül sor a színház névadója születésének 200. évfordulója alkalmából. Az űrlapot kitöltők közt egy tortát sorsoltak ki, ennek nyertese Wagner Lilla lett.

Ciucur Losonczi Antonius