Meglátogatta a bonchidai Bánffy kastélyt Schneider Márta szakállamtitkár

Kolozs megye – Schneider Márta az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára augusztus 23-án ellátogatott a Kolozs megyei Bonchidára, hogy megtekintse a Bánffy kastélyban zajló helyreállítási munkálatokat és tájékozódjon a további tervekről.

Az államtitkár asszonyt a kastély felújítását végző két szervezet képviselői fogadták: Szabó Bálint a Transylvania Trust Alapítvány (TTA) elnöke, a Hegedüs Csilla a TTA ügyvezető igazgatója, Furu Árpád programigazgató valamint David Baxter a nagy-britanniai Institute of Historic Building Conservation európai programokért felelős igazgatója.

 

A szakállamtitkár értesült a szervezetek által elnyert és lebonyolított két Kultúra 2ooo-es pályázat eredményeiről, ugyanakkor megnézte az idén helyreállított épület-részeket: az istállóépületet és a hajdani kápolnát, amelyben Kulturális Közösségi Központot rendeznek be az év végéig.

 

A jövőre vonatkozó terveket illetően Hegedüs Csilla tájékoztatta az Európai Uniós alapokhoz leadandó pályázatok témájáról, melyek elnyerése a kastély-együttes helyreállítási munkálatainak – belátható határidőn belüli – befejezését vetítik előre. Az ügyvezető igazgató megjelölte az egykori Bánffy uradalom jövőbeni működési formáját: az épületekben Oktatási és Kulturális Központot hoznak létre. Schneider Márta felajánlotta segítségét és támogatását a további felújítások minél hatékonyabb és gyorsabb folytatása érdekében.

 

(Transylvania Trust)