Megkoszorúzták Szacsvay szobrát

Megkoszorúzták Szacsvay szobrát
Nagyvárad- Péntek délelőtt a mártír jegyző szobrának megkoszorúzásával folytatódtak a Szacsvay Imre Általános Iskola által első alkalommal megrendezett Szacsvay-napok. Fúvószenekar is játszott.

 

Péntek reggel 8-9 óra között a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola osztályai saját elképzeléseik szerint emlékeztek a mártír jegyzőre, illetve az ötödikesek rendhagyó történelem órán vehettek részt, melyen többek közt megtudhatták, hogy a szobor hogyan került a mostani helyére. Ezután közös programmal folytatódott a nap, a tanintézet udvarán, ugyanis a Francisc Hubic Művészeti Iskola fúvószenekara lépett fel, Deé Róbert karnagy vezényletével. A tehetséges fiataloknak köszönhetően olyan jól ismert szerzemények csendültek fel, mint a Final Countdown, a Holiday In Rio, a Heal The World, az Újra itt van a nagy csapat vagy a Samba for Band. A megjelenteket Pásztor Gabriella igazgatónő köszöntötte, nem feledkezve meg arról, hogy a debreceni testvériskola (Szoboszlai úti Általános Iskola) és a bukaresti Ady Endre Líceum képviselőit is meghívták az ünnepségre. Ezt követően az egybegyűltek Kecse Gabriella aligazgatónő irányításával testületileg az Ezredévi emléktéri Szacsvay-szoborhoz vonultak, ahol az I-IV. osztályosok már várták őket.

Iskolakórus

Az emlékezőket ismét Pásztor Gabriella üdvözölte, majd Biró Rozália, az RMDSZ váradi alapszervezetének elnöke szólalt fel. Arra hívta fel a figyelmet: amikor Szacsvayra gondolunk, nem tudjuk különválasztani a múltat és a jelent, mindazt, amit ő tett és nekünk is cselekednünk kell. Hangsúlyozta: csakis rajtunk múlik, hogy a magyar intézményeink falait milyen tartalommal töltjük meg, ezért nem mindegy, hogy miként éljük meg a jelent, de Szacsvay elszántsága, nemzetszeretete és felelősségvállalása feltétlenül példaértékű kell legyen a számunkra. Tanuljunk tőle, hogyan legyünk büszkék a közösségünkre és az általunk elvégzett munkára, és az ő hitvallása, valamint bátorsága nyújtson számunkra kapaszkodót, útmutatást a hogyan továbbhoz.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a gyermekeknek arról beszélt, hogy Szacsvay mindvégig kiállt az elvei mellett, bátor volt és rendíthetetlen, és ugyanakkor tisztában volt azzal, hogy soha sem szabad engedni az erőszak eluralkodásának, azoknak, akik bántani akarnak bennünket. „Érdemes őhozzá méltó életet élni, tanulni és nem engedni az erőszak eluralkodásának, mert aki utóbbi módon akar lezárni egy vitát, annak rossz a lelkiismerete. Jellemző rá, hogy nem tudja érvekkel meggyőzni a másikat, olyannyira, hogy már gondolkodni sem tud”, vélekedett a politikus.

Az ünnepségen közreműködött a tanintézet kórusa, Kiss Tünde tanárnő vezényletével. A rendezvény koszorúzással zárult, érdekességképpen megjegyezzük, hogy a legtöbb osztály saját készítésű kokárdákkal, egyéni megoldásokkal készült.

Ciucur Losonczi Antonius