Megkezdődtek az írásbelik

Megkezdődtek az írásbelik
Bihar megye- Hétfő délelőtt az írásbeli vizsgákkal folytatódott az idei őszi pótérettségi. Bihar megyében 2039 diák iratkozott be a pótérettségire, köztük magyar diákok is. Hat vizsgaközpont van.

Bihar megyében összesen hat vizsgaközpontban és két alközpontban szervezik meg a pótérettségit: Váradon a Mihai Viteazul Műszaki Kollégiumban, a Traian Vuia Műszaki Kollégiumban és a Partenie Cosma Gazdasági Főgimnáziumban, míg vidéken a vársonkolyosi 1. számú Technológiai Líceumban, a belényesi Ioan Ciordaş Műszaki Kollégiumban és a margittai Octavian Goga Főgimnáziumban. Ugyanakkor két tanintézményben zajlik majd a dolgozatok javítása: a Ioan Bococi Műszaki Líceumban és az 1. számú Inkluzív Oktatási Iskolaközpontban. A nagyváradi Ady Endre Középiskolából negyvenöten iratkoztak be a pótérettségire (közülük harminchat diák az idén, kilenc pedig korábbi években végzett), illetve a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium huszonöt, a Szent László Római katolikus Teológiai Líceum harminchárom diákja pótérettségizik most.

Románból

Augusztus 25-én román nyelv és irodalomból zajlott az írásbeli vizsga. A reál vagy műszaki szakos diákok egy részletet kaptak Gib Mihăescu: Rusoaica című regényéből, melynek alapján kilenc követelménynek kellett eleget tegyenek, mely nyelvtani és irodalmi tudásukat firtatta, illetve azt, hogy mennyire értenek meg és tudnak kommentálni egy irodalmi szöveget. Utána egy esszét kellett írjanak a szabályok betartásának fontosságáról egy adott területen, majd arról kellett értekezniük, hogy mit gondolt Bacovia a világról a Plumb című verse alapján.
A humán szakosok Duliu Zamfiescu: Lydda című regényéből kapták az idézetet, és egy második világháború utáni regényt a harmadik tételnél.
Ma az anyanyelvi írásbeli következik, 27-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgy, 29-én pedig a választott tantárgy vizsgája. Az eredményeket szeptember 1-jén 12 óráig függesztik ki, és ugyanaznap 16 óráig lehet fellebbezni. A végleges eredményeket szeptember 4-én hirdetik ki.

Ciucur Losonczi Antonius