Megkezdődtek a csatornázási munkálatok

A nagyváradi Grigorescu lakónegyedben március 8-án kezdődtek meg a nagyszabású víz- és csatornafelújítási munkálatok. Bihar nem léphet ki a projektből.

 

 

Ilie Bolojan polgármester, Ovidiu Gavra a Nagyváradi Vízművek igazgatója, valamint a kivitelező Instalatii Montaj és Le-Ko cégek képviselőinek jelenlétében nyitották meg hivatalosan a 102 millió euró összköltségvetésű víz- és csatornahálózat kiépítési projekt első munkatelepét a nagyváradi Grigorescu lakónegyedben. A helyszínen Ovidiu Gavra a Vízművek igazgatója felidézte azt, hogy a vállalat tavaly áprilisban kötött szerződést a Környezetvédelmi Minisztériummal, de európai uniós projektről lévén szó az eljárások nagyon elhúzódtak, ezért csak most lehet megkezdeni a tényleges munkát. Elmondta, hogy a Grigorescu lakónegyedben 11 ezer méternyi szennyvízcsatornát és 13 ezer méternyi ivóvízcsatornát fektetnek le, a munkálat befejezése után mintegy ezeregyszáz családnak lesz vízhálózata. Ennek a munkálatnak a költségvetése 7.686.029 lej plusz áfa, a kivitelezési határidő 2014 januárja, de Gavra kifejezte reményét, hogy sikerül jóval e határidő előtt végezni a Grigorescu negyedben. Megemlítette továbbá, hogy az összesen tizennégy szerződés közül öt Nagyváradra vonatkozik, mely az egész város víz- és csatornahálózatának felújítását, illetve kiterjesztését foglalja magában, továbbá Váradon a víztisztító állomást is felújítják, és építenek egy szivattyúállomást is.

Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere elmondta, hogy a következő munkálat idén nyáron várhatóan Ősi lakónegyedben kezdődik el. Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy Biharon is beindítják a közbeszerzési eljárást, majd hozzátette, hogy véleménye szerint Biharon a helyhatósági választások előtti kampányhangulat miatt ellenzik ilyen vehemensen a csatornázási beruházást, és bízik abban, hogy a választások után lecsillapodnak ott a kedélyek. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy Bihar helyett nem lehet más településeket bevonni a projektbe, bár mint mondta, nagyon szerették volna ezt elérni, mert ezáltal megkímélték volna magukat a rengeteg vitától. A szerződések és maga a projekt azonban olymódon vannak összeállítva, hogy azon ilyen jellegű módosításokat nem lehet eszközölni – szögezte le.

 

Pap István