Megkezdődött Váradon az autósok kálváriája

Megkezdődött Váradon az autósok kálváriája
Az első nap tapasztalatait összegezve azt ajánljuk: a Nagyváradon autózók, ha tehetik, kerüljék el a Baross (Dacia) híd, a Sztaroveszky (Magheru) út és a Strand sétány környékét.

 

Hétfőn délelőtt zártak le menetirányonként egy-egy sávot a nagyváradi Baross (Dacia) hídon, de az autósok már napokkal korábban megszenvedték a változásokat az ott lévő közúti csomópontnál. Ahhoz ugyanis, hogy hétfőn minél hamarabb és minél könnyebben le lehessen zárni a járdák melletti sávokat, már két nappal korábban felfestették a híd és az északi hídfőnél lévő kereszteződés aszfaltjára az ideiglenes, sárga színű útjelzéseket, csakhogy nem törölték le a fehér felfestéseket. Emiatt aztán az autósok által a közösségi oldalakon írt beszámolók szerint közlekedési kalamajka alakult ki, ugyanis voltak autósok, akik a sárga, és voltak, akik a fehér felfestéseket vették figyelembe.

Figyeljenek az autósok!

Ez a gond hétfőn délelőtt a forgalomkorlátozás gyakorlatba ültetésével együtt megoldódott, ekkorra ugyanis kikerültek az aszfaltra az ideiglenes forgalomelterelési táblák, így tegnaptól már csak a sárga felfestések érvényesek a munkálatok befejeztéig, és amúgy is már csak eszerint lehet közlekedni. Ezzel együtt keletkezett azonban a fő probléma: menetirányonként lezárták a járdák melletti közúti sávokat, bár ezzel egy időben az autók ráhajthatnak a villamosok számára elkülönített sávra. Csúcsidőn kívül ez nem okozott nagyobb fennakadást a megszokottnál, de csúcsidőben nagyon feltorlódott az autósor a hídon, illetve a Sztaroveszky (Magheru) úton.

Előbb-utóbb valószínűleg megszokják az autósok az új forgalmi rendet a környéken, addig is azok figyeljenek jobban, akik a Széchenyi (Traian) tér irányából, illetve a Velence part (Averescu út) irányából jőve hajtanak rá a Baross hídra, hiszen az eddig általuk használt külön sávok vannak lezárva, így jobban kell figyelniük a Sztaroveszky út és a Nagyvásártér felől érkező autókra. Csak némileg enyhíti csúcsidőben a helyzetet az, hogy a villamosoknak fenntartott sávot is megnyitották az autóforgalom előtt, mert így most a villamosok is beragadnak az autók közé. Az első nap tapasztalatait összegezve tehát azt ajánljuk: az autósok, ha tehetik, kerüljék el a Baross híd, a Sztaroveszky út és a Strand sétány környékét.

Korlátok le

A hídátalakítási munkálatok egyébként a járdákat a közutaktól elválasztó korlátok levágásával és elszállításával kezdődtek. Az alig két éve újrafestett korlátokat most elszállítják, és nem tudni, mi lesz a további sorsuk: lehet, hogy még felhasználják azokat, de az biztos, hogy a Baross hídra már nem kerülnek vissza – mondta lapunknak Petri Csilla, a városháza sajtóosztályának munkatársa. Hangsúlyozta, hogy a korlátokat le kellett vágni, hiszen azok helyén fogják bővíteni a közúti sávokat, és azt is közölte, hogy új korlátokat helyeznek majd a járdákra.

Pap István