Megkezdődött a székelyhídi kultúrház modernizálása

Megkezdődött a székelyhídi kultúrház modernizálása
A munkálatok határideje tizenhat hónap, de nem elképzelhetetlen, hogy már idén év végén sor kerülhet a felújított székelyhídi kultúrház átadására. Az elmúlt hetekben megkezdődött a várva várt kivitelezés, ezt bárki láthatja, aki átutazik Székelyhídon.


Hiszem, ha látom… – mondta egyik legutóbbi témába vágó beszélgetésünkkor Béres Csaba székelyhídi polgármester, amikor a kisváros impozáns, ám lerobbant állapotú kultúrházának felújítása került szóba. Utalt ezzel arra, hogy a modernizálást már sokszor megígérték több helyről az elmúlt évtizedben, mindig biztosra, hogy aztán egyikből se legyen semmi. A legutóbbi, valóban ígéretes lépés tavaly decemberben, karácsony előtt történt, amikor megyénkben járt Manuela Irina Pătrăşcoiu, az Országos Befektetési Ügynökség (ANI) igazgatója, jelenlétében írták alá a szerződést a kivitelezésre. Mint akkor ott elhangzott: teljes körű felújításra először 2007-ben adtak le pályázatot, amit bár pozitívan bíráltak el, a nem sokra rá következett választási kampány közepette elsikkadt… Később 2011-ben, majd 2015-ben is nekirugaszkodtak, mindig sikerrel vették az adminisztratív akadályokat, de közben a gyakorlatban nem történt semmi. Pontosabban az, hogy az épület állaga egyre romlott, a tető beázott, a színpad használata életveszélyessé vált, végül az önkormányzat öt éve lakatot tett az ajtókra, csupán a könyvtár működött benne, de az sem megfelelő körülmények között.

Az elmúlt hetekben megkezdődött a várva várt kivitelezés, ezt bárki láthatja, aki átutazik Székelyhídon. Kérdésünkre Béres Csaba elmondta: ő már januárban erőltette volna a megbízott céget, kezdje meg a munkát, de az nem találta alkalmasnak a körülményeket, így március elején vonultak fel a munkagépek. Eddig leverték a külső vakolatot, megszüntették az épület városközpont felőli bejáratának arculatát, illetve az alapokat ellenőrzik.

Kimentették az értékeket

Ugyancsak a decemberi szerződéskötéskor hangzott el, hogy az épület új stílusának tervezésekor figyelembe vették, hogy az igazodjon a városközpont arculatához, miközben a fő épületelemek megmaradnak. Eltűnik a nehéz tetőszerkezet, a hátsó falat „kitolják” mintegy 6 méterrel. A kényelem fokozására az 540 férőhelyet 370-re csökkentik, páholyokat alakítanak ki, lesz büfé, több mellékhelyiség, a korábbinál kétszer több öltöző és próbaterem, külön lépcsőház a közönségnek és az előadóknak. Béres Csabától megtudtuk, a munkálat megkezdése előtt még „mentették a menthetőt”: levették az épület külső falán volt Petőfi-emléktáblát és a beltérben volt Ady-plakettet, hogy azok majd visszakerülhessenek az új épületre, de a korabeli, lehajthatós nézőtéri székekből is tettek el a múzeumuk számára, nemkülönben kimentették a még Feketeerdő egykori üveggyárában készült csillárokat. A könyvtár ideiglenesen az RMDSZ-székházba költözött, ahonnan majd visszatér a megújult kultúrközpontba. Amikor csak teheti, látogatást tesz az építkezésen és szemmel látható a haladás, mondta Béres Csaba, aki ennek nyomán újra bizakodó. Annak ellenére, hogy a kivitelezés a szerződéskötéstől számított 16 hónap, ami 2020 áprilisát jelenti, reméli, hogy nem jönnek közbe úgynevezett előre nem látható buktatók, melyek késlekedést okoznának és talán már idén év végén sor kerülhet az átadásra. Erre csak azt mondhatjuk, amit régebben a polgármester mondott: hisszük, ha látjuk. Reméljük, hihetünk majd a szemünknek.

Rencz Csaba