Megkezdődött a második beiratkozási etap

Megkezdődött a második beiratkozási etap
Március 20-27 között lehet beíratni az előkészítő és az első osztályba azokat a gyerekeket, akiket szüleik nem a lakókörzeti iskolába szeretnének járatni.

 

 

Dorel Luca Bihar megyei főtanfelügyelő tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Bihar megyében 4841 gyereket írattak be első osztályba és 2939 gyereket előkészítő osztályba a beiratkozási időszak első fordulójában. Mint mondta, a statisztikai adatok szerint 6276 olyan gyerek van Bihar megyében, aki 2005-ben született, tehát az idén kell menjen első osztályba, de mint a főtanfelügyelő arra számít, hogy mintegy hatezer gyereket fognak elsőbe beíratni. A megyében még 2612 szabad hely van első és 2856 szabad hely van előkészítő osztályba. Megtudtuk, hogy román tagozaton a megyében első osztályba 3693, előkészítő osztályba pedig 2183 gyereket írattak be, magyar tagozatra első osztályba eddig 1088, előkészítő osztályba 702 gyereket írattak be; német tannyelvű első osztályba 41, előkészítő osztályba 17 gyereket, szlovák tannyelvű első osztálya 19, előkészítő osztályba 12 gyereket írattak be. Köröskisjenőben létesül egy roma tannyelvű előkészítő osztály, hiszen ide már 21 gyereket írattak be. Dorel Luca elmondta, hogy csak a nagyváradi Dacia iskolában történt meg az, hogy több gyereket írattak be oda, mint ahány iskolakötelessé váló gyerekre számítottak a tanintézmény által elvégzett körzeti lakosságfelmérés alapján. A főtanfelügyelő elmondta, hogy amennyiben egy tanintézményben több gyereket visznek, mint ahány helyet az adott iskolának jóváhagytak, akkor a tanoda kérésére további osztályok létesítését hagyják jóvá, de csak akkor, ha az iskolának van elég helye új osztály létesítésére.

 

Mindenkinek lesz helye

 

Megkérdeztük a főtanfelügyelőt, hogy mi történik azokkal a magyar gyerekekkel, akik beiratkoztak olyan lakótelepi iskolákba, ahol esetleg nem gyűlik össze az osztály indításához szükséges gyereklétszám. Dorel Luca azt válaszolta, hogy ez a veszély a jelenlegi adatok szerint a biharpüspöki Juhász Gyula iskolában áll fenn, és amennyiben nem lesz meg a szükséges gyereklétszám, akkor a tanfelügyelőség megbeszélést folytat majd a szülőkkel és az iskolaigazgatókkal arról, hogy melyik iskola veheti majd át a magyar szülők gyermekeiket. A Juhász Gyula iskolában eddig mindössze nyolc gyereket írattak be előkészítő osztályba és tizenhetet első osztályba, noha ott húsz előkészítő és negyven első osztályos hely van fenntartva magyar diákok számára. Dorel Lucatól megtudtuk azt is, hogy Nagyváradon a Dacia iskola mellett nagyon keresett az Oltea Doamna, valamint Rogériuszon a 16-os és a 11-es számú iskolák, ezzel szemben beiskolázási gondokkal küzd a velencei Lucretia Suciu iskola. Dorel Luca hozzátette, hogy a március 27-én záruló második beíratási etap lezárulása után április 23-25. között ismét a lakókörzeti iskolák várják azokat a gyerekeket, akiket mindaddig nem sikerült beíratni sehova.

 

Szakértői testület

 

Megalakult az Oktatásmenedzsment Szakértők Testülete Bihar megyében is. Ennek az intézménynek a jelentősége abban áll, hogy a jövőben már csak azok a személyek lehetnek iskolaigazgatók Romániában, akik ennek a testületnek a tagjai. Bihar megyében a tegnapi határidőig 520 személy iratkozott be a bizottságba, ez a létszám kiegészül a tanfelügyelőségen dolgozó további 28 szakemberrel. Ahhoz, hogy valaki a testület tagja lehessen, különböző kritériumoknak kell megfelelnie, például csak címzetes tanítók vagy tanárok nyújthatják be jelentkezésüket, akiknek az elmúlt négy évben csak nagyon jó minősítésük volt. Jelenleg a megyében 295 igazgató és aligazgató tevékenykedik, az igazgatók mindegyikének lejár az idén a mandátuma. Jövőre kevesebb igazgató lesz, hiszen csak Nagyváradon 66-ról 44-re csökken a tanintézmények száma. A beiratkozók dossziéját március 23. és április 5. között bírálják el, április 9-13. között lehet benyújtani a fellebbezéseket, április 16-19. között történik meg a fellebbezések elbírálása, és április 30-án jelenik meg a miniszteri rendelet arról, hogy kik lettek a testület tagjai.

 

Pap István