Megkezdik az uniós területi támogatások kifizetését

Bihar megye – A Bihar megyei Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség közleményben tudatta lapunkkal, hogy megkezdik a mezőgazdasági területek után járó EU támogatások kifizetését.

A 2007-ben támogatandónak minősített mezőgazdasági terület kevesebbnek bizonyult az Európai Unióval kialkudottnál, jelenleg országosan 8.713.810 hektárt azonosítottak, mely az ellenőrzések után valószínűleg tovább csökken. A csatlakozási szerződésben Románia 8.716.370 hektár mezőgazdasági területet alkudott ki. Mivel a támogatásra érdemesített terület kisebb a kialkudottnál a fizetést meg lehet kezdeni a teljes terület ellenőrzésének zárulta és az eredmények továbbítása előtt. A Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) még e hét végéig benyújtja az első igénylést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz mintegy 167.000 farmernek járó támogatásra. Ezek eleget tettek egy sor követelménynek, mint: beadták a kérvényt a területi támogatásra, a  támogatandó terület megfelelt a helyszíni és távfelméréses ellenőrzés alkalmával, az adminisztratív ellenőrzés sem mutatott ki hibát.

Bihar megyében átlagban 7.998 doszié felel meg a fentebbi feltételeknek. E héttől meg is kezdik a kifizetést. Az APIA vezetősége szerint május végéig az összes 2007-es járandóságot kiadják. Akik április végén, májusban kapják meg a pénzt, amikor ezt már nem tudják felhasználni a tavaszi mezőgazdsági munkálatok elvégzésére, vehetnek fel rá kedvezményes kölcsönt Vidéki Hitelalap Garanciával (FGCR). Ez a hitelezési forma főleg a 10 hektárnál nagyobb mezőgazdasági területtel rendelkezőknek szól. Ehhez  egy igazolványra van szükségük az APIA-tól és hitelképpen megkaphatják a felvevendő területi támogatás 75 százalékát, a felvett összeg 50 sázalékára pedig a FGCR nyújt bankgaranciát, áll a közleményben.