Megkérdőjelezett emelések

Megkérdőjelezett emelések
Szatmár megye – Nem volt problémáktól és parttalannak tűnő vitáktól mentes a helyi tanácsülés mindössze három határozattervezetből álló rendkívüli ülése. A legnagyobb port a költségvetés körüli vita kavarta.

Teljes egyetértésről árulkodhatna a Szatmárnémeti Helyi Tanács csütörtöki rendkívüli ülésének eredménye, hiszen a költségvetésről szóló határozattervezetet minden jelen lévő tanácsos megszavazta. Ám a helyzet ennél bonyolultabb. „Január 18-án készült el az idei költségvetés első változata, majd azután módosításokon és finomításokon esett át, amíg elérte azt a formáját, amelyet már a tanács elé lehetett terjeszteni” – mutatott rá a folyamat összetettségére Ilyés Gyula, a megyeszékhely elöljárója, miközben kihangsúlyozta, hogy azóta volt mindenkinek ideje és lehetősége arra, hogy módosító javaslatokkal forduljon a költségvetés készítőihez. Szavai megelőlegezték a PD-L-s Sorin Ghilea tanácsos hozzászólását, aki a költségvetés egy sor pontjában talált kivetnivalót. Többek között nehezményezte, hogy ha minden költségen kurtítani kellett, akkor hogyan lehet, hogy a zöldövezetek karbantartására, valamint a közterületek tisztán tartására mégis nagyobb összeg jut, mint a tavalyi évben. Ilyés Gyula megígérte, hogy bár úgymond határidőn túl érkeztek a javaslatok, de elemezni fogják, és ahol ésszerűbbek a PD-L frakció ötletei, figyelembe veszik őket.
Máshol kevesebből takarítanak
Mindössze három napirendi pontja volt a Szatmárnémeti Helyi Tanács csütörtöki ülésének, ám mégis hosszúra húzódott a módosító javaslatokkal teletűzdelt viták miatt. A főszerep most is a PD-L frakcióé volt, akik nevében főleg Sorin Ghilea tanácsos szólalt fel. A javaslatainak egy része erősen populista színezettel bírt, de volt olyan is, amelyen mások is elgondolkodhatnának. A tanácsos többek között sokallta azt az összeget, amelyet a Városi Sporklub támogatására különítettek el. Véleménye szerint azokat a kisebb klubokat is kellene támogatni, amelyek nagyobb tömeget mozgatnak meg. A tömegsport támogatásának ötlete még a PD-L színekben ifjúsági és sportminiszterré lett Monica Iacob Ridzi idejében vált igen népszerűvé, ám a miniszter bukásával együtt elhalt az ötlet is. Kereskényi Gábor, RMDSZ-es tanácsos és a VSK vezetőségének tagja kihangsúlyozta, hogy 2008-ig az a rendszer működött, hogy mindenféle sportklubnak és egyesületnek osztottak egy-két ezer lejt, ám azután megegyeztek abban, hogy mind a sport, mind a kultúra területén a minőségre törekednek a mennyiséggel szemben. Ennek pedig egyenes következménye, hogy a töredezettség helyett olyan eseményeket és sportcsapatokat tudnak támogatni, amelyek Szatmár megyében a minőséget jelentik, valamint hírnevet és elismerést hoznak.

Máshol olcsóbb
Ennél forróbb témának bizonyult azonban a köztisztaságra elkülönítendő pénz kérdése. A PD-L-sek szerint a Szatmárnémeti lakosságával nagyjából megegyező romániai városok — Botosani, Drobeta-Turnu Severin, Focasni, Piatra Neamt, Suceava és Nagybánya — az itt elkülönített pénz töredékéből oldják meg a város tisztán tartását. Míg Szatmárnémetiben, a mintegy 2,5 millió lejes korábbi tartozással együtt csaknem 12,2 millió lejbe kerül idén a közterületek tisztán tartása, addig az említett városokban 3,5-7,4 millió lejből megoldják ezt. Túrós Lóránd, RMDSZ-es tanácsos szerint nem jelent megfelelő összehasonlítási alapot a lakosság száma, hiszen az csak a szemétmennyiségnél fontos, a közterületek karbantartását azok összterülete határozza meg. Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere mindezt azzal egészítette ki, hogy a tavalyinál keményebb téli időszak is jelentős pluszterhet jelentett, hiszen a lehullott hómennyiség megfelelő kezelése többe kerül, mint az átlagos közterület-tisztítás. A közterületek tisztítása mellett emelkedett még a zöldterületek karbantartására szánt költségvetési összeg is, amely szintén elgondolkodtatta a PD-L-s tanácsosokat, és nemtetszésüket fejezték ki ezzel kapcsolatban. Ilyés bejelentette ugyanakkor azt is, hogy 2008-ban már csökkentették a közterületeken végzendő munka mennyiségét, de akkor már felhalmozódott a tartozás, amely törlesztéséhez két év kell a városnak, de ebben az évben további csökkentéseket határoznak meg. Ez az intézkedés az elvégzendő munkamennyiségre vonatkozott, a vonatkozó költségek arányos csökkentéséről nem esett szó a tanácsülésen.