Megkönnyítik a mentést

Megkönnyítik a mentést
Szatmár megye – A hatékonyabb mentés érdekében információs központot hoznak létre a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségén.

Egy információs iroda létrehozásán dolgoznak a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének székházában — számolt be róla Gheorghe Strâmb tűzoltóparancsnok tegnap megtartott sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint az iroda kapcsolatot létesít mind a magyarországi, mind az ukrán kollégákkal, így például  katasztrófahelyzet esetén mindhárom partner kapcsolatban áll egymással. Példaként említette a Szamos és a Tisza vízszintmagasságának ellenőrzését, amely az információs iroda segítségével megkönnyíti majd a veszélyeztetett zónákban a helyzetértékelést. A tűzoltóparancsnok hatalmas előrelépésnek tekinti azt, hogy egy program segítségével tűz esetén már az irodából meg tudják határozni annak pontos helyét és a vele szomszédos épületek távolságát is. Így a mentés sokkal hatékonyabban folyhat majd – hangsúlyozta ki Strâmb.

Döntéshozatal

Radu Bud, Szatmár megye prefektusa, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón, ecsetelte, hogy nemrég Franciaországban tett látogatása során alkalma nyílt betekinteni egy hasonló információs iroda működésébe. Vészhelyzetben minden információ ebbe az irodába érkezik, ahol kiértékelik az adatokat, és ennek alapján döntést hoznak az illetékesek. A Szatmár megyei döntéshozó testületnek 17 tagja van, akik vészhelyzetekben ebből az irodából a kellő információk megszerzése után döntéseket tudnak hozni, amelyeket a sürgősségi alakulatok végre is tudnak majd hajtani — tette hozzá a prefektus.

Gugulya–Hégető Lóránd