Megjelentek a boszorkányok Körtvélyesen

Megjelentek a boszorkányok Körtvélyesen
A körtvélyesi néptáncosok, egy néphagyományokat bemutató műsor keretében, elkészítették a Luca székét és meg is látták róla a boszorkányokat.

Az érsemjéni Ezüstperjéhez hasonlóan az érkörtvélyesi néptánccsoport(ok) is évzáró ünnepséggel búcsúztatták a 2015-ös esztendőt. A három éve működő gyermek és ifjúsági csoport tagjai – és persze Sütő Judit és Szabolcs csoportvezető-koreográfusok – az adventi időszak magyar népi hagyományaiból merítettek ötleteket a műsor összeállításakor, ezzel “marasztalva” még egy kicsit az adventi hangulatot, hiszen a programra december 27-én, vasárnap került sor. A helyi kultúrházban mintegy 160-an gyűltek össze, a táncosok szülei, ismerősei és a néptánc iránt érdeklődők.

Közös éneklés

A gyermekcsoport egy mára már elfeledett népi szokást, a lucázást mutatta be felcsiki táncokkal fűszerezve, majd ennek folytatásaként a legénykék elkészítették Luca székét is, melyre felállva megláthatták a boszorkányokat, a kendőt öltött táncospárjaik személyében. Az ifjúsági csoport egy betlehemes-részletet adott elő mezőségi, széki, alföldi tánckoreográfiákkal színesítve azt, melyben karácsonyi énekek és versek is elhangzottak. A műsort a fellépő táncosok közös éneklése zárta, melyet a közönség vastapssal jutalmazott.

Rencz Csaba