Megjelent Bályok monográfiája

Megjelent Bályok monográfiája
Bihar megye – Egy régen várt könyv jelent meg nemrég: Bályok monográfiája. A szerzők, Jónás Sándor, Seres Erzsébet és Zónás Hajnalka Teréz nem könnyű dologra vállalkoztak.

Egy ilyen monográfia megírása alatt döbben rá az ember, hogy a történészek munkája nem könnyű. A múlt milliónyi emléke kínálja magát, olvashatjuk a könyv előszavában. Nehéz eldönteni azt, hogy mi a fontos és mi mellőzhető egy falu történetében, vallja Jónás Sándor tiszteletes, aki Bályok 30. lelkipásztoraként kinevezése óta tudatosan gyűjti a településhez kapcsolódó anyagokat. E munkába felesége, majd később fia is bekapcsolódik.

A helyi születésű Seres Erzsébet pedagógus számára Bályok a világ közepe. „Engem valaki odafenn nagyon szeret, mert a Bályoki Híradó után már másodszor adatik meg a nagy lehetőség, hogy szokásainkról, múltunkról, jelenünkről hírt adjunk” – vallja a könyvben. Ők hárman, a helyi adatközlőkkel közösen egy igen értékes munkát alkottak. A Bihar Megyei Tanács és az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének a támogatásával megjelent monográfiát a szerzők hamarosan a nagyközönség előtt is bemutatják.