Mégis van gond a gyógyszerellátással

Nagyvárad – E hónap másodikán a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztártól kérésünkre kapott írásos tájékoztató alapján azt írtuk, hogy nem lesz gond a gyógyszerellátással. Sajnos lett.

Oana Giurca a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője érdeklődésünkre e-mailban közölte szerkesztőségünkkel elsején, hogy az ez évi keretszerződéseket csak ezután kötik meg a gyógyszertárakkal, de hogy ne legyen gond a kedvezményes árú és ingyenes gyógyszerek kiadásával a tavalyi szerződéseket kiegészítették egy záradékkal, és ez év első negyedének megfelelő átlagkeretet kapott minden velük szerződéses viszonyban lévő gyógyszertár áprilisra, vagyis mondhatni ugyanannyit, mint márciusban. Ebből arra lehetett következtetni, hogy áprilisban sem lesz gond a gyógyszerellátással.

A valós helyzet viszont az, hogy legtöbb nagyforgalmú gyógyszertárba csak néhány napig tartott a keret. Csütörtökön, április 10-én ellátogattunk egy néhány nagyváradi gyógyszertárba, de csak a vasútállomással szembeniben adták ki a kompenzált gyógyszereket, ott is csak a vasútasoknak. Az ok után érdeklődve, volt ahol azt mondták, hogy túl kicsi keretet kaptak, volt, ahol azt, hogy sok betegnek írtak fel három hónapos gyógyszeradagot. Mindenütt megnyugtattak viszont, hogy 15-étől várják a pótkeretet, s akkor majd nem lesz gond.

Albert Ferenc