Mégis elintézte Bolojan: lehet referendum Váradon!

Akt.:
A kormány végül Bolojanéknak kedvezett: lehet az önkormányzati voksolásokkal együtt helyi jellegű referendumokat tartani
A kormány végül Bolojanéknak kedvezett: lehet az önkormányzati voksolásokkal együtt helyi jellegű referendumokat tartani
Bukni látszott a terve – ám a jelek szerint közben a háttérben intézkedett a váradi polgármester, hogy harmadszor is népszavaztathasson. És az utolsó száz méteren mégis összejött: a javára döntött a kormány. Szintén szerdán az Alkotmánybíróság is fontos döntést hozott.

Újra megpróbálta egy újságíró „elintézni”, hogy mégis csak két fordulós maradjon a polgármesterek megválasztása – és újra nem sikerült. Az Alkotmánybíróság szerdán elvetette ugyanis Liviu Avram második beadványát is. Most arra hivatkoztak, hogy a beadványt tevő nem jelölt a június 5-i önkormányzati választáson. Az Adevărul főszerkesztő-helyettesének, Liviu Avramnak első alkalommal még úgy sikerült a taláros testület elé vinnie a kérdést, hogy szándékosan hiányos támogatói listával (18 ezer aláírás helyett csak 3 kézjegyet nyújtott be), függetlenként megpályázta Bukarest főpolgármesteri tisztségét, amikor pedig ezt elutasították, alkotmányossági óvást emelt. Ekkor az alkotmánybíróságtól kért állásfoglalást a bukaresti törvényszék arról, nem sérti-e az alaptörvényt az egyfordulós polgármester-választást előíró önkormányzati választási törvény. Ha az Alkotmánybíróság úgy találta volna, hogy sérti, vissza kellett volna térni a két fordulós választáshoz – de nem találta úgy. És most az újságíró második beadványát is elvetette, így marad az egy forduló. Liviu Avram szerint ugyanakkor a testület egyszerűen kihúzta magát egy fontos döntésből, és azért utasította el a folyamodványt, mert nem akart dönteni.

Egyébként a PNL már fél éve sürgette a kétfordulós választáshoz való visszatérést, mert a demokrácia alapelvét sérti, ha valaki a választók kevesebb mint felének támogatásával is polgármester lehet. De hiába kérték a Dacian Cioloş vezette szakértői kormányt, hogy sürgősségi rendeletben térjen vissza az eddigi gyakorlathoz, ez nem történt meg. Érdekes, hogy amikor elfogadták az új rendszert, akkor egy párt sem volt ellene, és csak később jöttek rá egyes pártok, hogy az egyetlen forduló azokat hozza helyzetbe, akik újra indulnak a polgármesterségért, és akadályozza a változást. Pártok tekintetében az egyfordulós választás kifejezetten a PSD-nek a legjobb, mert ennek a pártnak van a legtöbb polgármestere az országban, és többségük újra indul is.

Bolojan összehozta

Ugyancsak szerdán egy másik voksolásról is fontos döntés született. Egy olyanról, amelyet a váradi polgármester kifejezetten össze is akar kapcsolni a június 5-i önkormányzati választással, hogy meglegyen a neki jó részvételi arány, és így érvényes legyen a harmadszor ismétlendő népszavazás. Arról a referendumról van szó, amely Szentmárton Várad általi bekebelezését szentesítené, és ami Váradon az alacsony részvétel miatt már kétszer is elbukott. Ugyanis nem járultak annyian az urnákhoz, hogy érvényesnek lehessen nyilvánítani a voksolást. Erre Ilie Bolojan polgármester úgy határozott, harmadszor is megpróbálja.

Mint megírtuk, Bolojan kedvező véleményezést kapott tervére az Állandó Választási Hatóságtól, amely még jóváhagyta a helyi népszavazást az önkormányzati választással egyszerre, azzal a feltétellel, ha külön-külön szavazóhelyiségek és választási bizottságok lesznek. Csakhogy épp ellenkezően foglalt állást a másik fórum, a Központi Választási Iroda, amikor azt tudatta, a tervezett módon nem lehet referendum. Szerintük épp arról van szó, hogy a 3/2000 számú törvény előírásait nem lehet itt alkalmazni, azaz országosan zajló választással egy időben helyi jellegű referendum nem tartható, hanem csakis országos jellegű kérdésről lehetne ugyanakkor népszavaztatni. A Szentmárton beolvadásával kapcsolatos népszavazást tehát más időpontban kellene tartani. Bolojan az elmúlt napokban azt nyilatkozta: még van esélyük, ugyanis ha valahogy mégiscsak kedvező választ kapnának a két választási hatóságtól és a kormánytól is, akkor sürgősségi döntéssel még kiírhatnák a referendumot az önkormányzati választás napjára. Mint most kiderült, közben a háttérben Bolojanék aktívan dolgoztak a saját érdekükben. Sőt, végül is nem mindhárom fórum döntését veszik figyelembe, hanem csak a nekik megfelelőt. Ugyanis a váradi helyi tanácson annak legutolsó, keddi ülésén gyorsan elfogadtatták a népszavazásról szóló döntést, és ezalatt a kormánynál is közbenjártak.

A Ciolos-kormány pedig szerdán ülésezett, és váratlanul beleszólt az egész ügybe, mégpedig a PNL-sek érdekében. Ugyanis a kabinet napirendre vette azt a javaslatot, hogy mégis lehessen országosan zajló választással egy időben helyi jellegű referendumot is tartani. És szerdán 15 óra után valamivel a kormány lapunkkal is közölte döntését: elfogadták a javaslatot, azaz mehet a váradi referendum is.

Taroltak

A kormány szerkesztőségünknek is elküldte döntését, amely a váradi referendumra is vonatkozik. Eszerint a háttérben dolgozva teljes győzelmet arattak Bolojanék. Ugyanis nemcsak az volt a téma, hogy egyáltalán lehet-e helyi népszavazást tartani az országszerte zajló önkormányzati voksolással egy időben, hanem az is, hogy ha esetleg lehet, akkor a kettőhöz külön szavazóhelyiségek kellenek-e. A kabinet határozata értelmében egyrészt lehet két voksolás egyszerre, ráadásul nem kellenek külön helyiségek. Így már szinte biztos, hogy meglesz a Bolojan-féle harmadik népszavazáshoz szükséges részvételi arány is. A Cioloş-kabinet döntéséből egyébként úgy tűnik, kifejezetten a váradi vezetésnek akartak kedvezni. Ugyanis az egész országban összesen két helyen fognak helyi referendumot is tartani az önkormányzati voksolással egy időben: az alig ismert és apró Botoșani megyei községben, Dîngeniben, valamint Váradon. Az előbbi arról szól, hogy önálló falvakká váljon-e ott Gulioaia, Buneni és Coșteni – az utóbbi pedig arról, hogy Váradhoz csatolják Szentmártont.

Szeghalmi ÖrsA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .