Megint nincs postás Királydarócon

Szatmár megye – Bár a vezetőség elismeri, hogy a posta köteles a küldeményt az adott címre hazaszállítani, Királydarócon a kocsmába kell menni érte.

Augusztus óta három postás mondott fel Királydarócon, amint mondják, a töménytelen munka illetve az ezzel fordított arányban álló bérezés miatt. Két hétig a Nagykárolyi Körzeti Postahivatal dolgozói a település kocsmáinak teraszán osztogatták a leveleket, villany– és egyéb számlákat, huszadika tájékán a nyugdíjakat illetve a tejpénzt, míg szeptember közepén újabb jelentkező nem akadt. Ez utóbbi viszont másfél hónap után kedvezőbb külföldi munkaajánlatot kapott, s egy hete azonmód fel is modott.

„Meg is érdemlik”

A Szatmár Megyei Postahivatal igazgatója, Ványi Pál szerint az intézmény központi belső szabályzatát tartja be a posta, amely szerint a lakosság számaránya határozza meg egy településen mind a postáslétszámot, mind annak bérezését, így ez a kérdés nem megyei szinten dől el. Volt már rá eset — mondja a megyei postafőnök —, hogy hasonló gonddal más település egyenesen Bukaresthez fordult, ahol szintén a szabályzatra való hivatkozással szintén elutasították a postáslétszám emelését. Ványi véleménye szerint Királydarócon 300 nyugdíjast kell kiszolgálnia, míg például Kökényesden ezret, szintén egy postásnak. „Ha a településen nerm akad egy ember, aki elvégezze a munkát, a postahivatalt Criseni településre költöztetjük, mert semmi nem írja elő, hogy a postahivatalnak községközpontban kell működnie”.

A napi postát jelenleg heti két alkalommal a Nagykárolyi Postahivatal alkalmazottai viszik ki Királydarócra, s továbbra is a faluközpont kocsmáiban osztogatják a számlákat, leveleket. Korábban a polgármesteri hivatal épületét is használhatták néhány napig, ám Balogh Daniel polgármester kiutasította őket, mondván: keressen és béreljen az intézmény épületet a postahivatalnak. Ványi szerint ezzel a hozzállással a falu meg is érdemli, hogy postahivatal nélkül maradjon.