Megint leállt a váradi hőerőmű gőzturbinája

A Hőerőműtől elbocsátott dolgozók tüntettek a Hőszolgáltató Vállalat Kálvin utcai székháza előtt
A Hőerőműtől elbocsátott dolgozók tüntettek a Hőszolgáltató Vállalat Kálvin utcai székháza előtt
Eldugultak az új gázturbinás hőerőmű szűrői, így maga a létesítmény is leállt még vasárnap délelőtt. Azóta a forróvizes kazánok biztosítják a város hőenergia-szükségletét. Az új nagyváradi hőerőmű problémáiról Mircea Malan, a város alpolgármestere beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

Mircea Malan, a város alpolgármestere kifejtette, hogy az új erőmű több komponensből áll, többek között magából a turbinából és a két forró vizes kazánból. Ez egy rugalmas rendszer, ami azt jelenti, hogy bár jelenleg a turbina nem üzemel, mert bedugultak a szűrők, de a hőszolgáltatást normális paraméterek között lehet biztosítani a forró vizes kazánokkal, melyek kétszer annyi hőenergiát termelnek, mint a turbina. Kifejtette, hogy az egész létesítmény garancia alatt áll, szerződést kötöttek egy karbantartó céggel, melynek munkatársai már útban vannak Várad felé, hogy kivizsgálják a problémát. Malan hozzátette: veszteséget az okoz a városnak, hogy amíg áll a turbina, addig nem termelődik villamos energia, amit értékesíteni lehetne, éppen ezért nem érdeke az önkormányzatnak az, hogy álljon a turbina. A hőerőmű működési szerződése értelmében minden évben csak egy bizonyos ideig állhat a turbina, ha a leállás ideje meghaladja az előre megállapított időintervallumot, akkor az erőmű építői ki kell fizessék a városnak annak az elektromos energia-mennyiségnek az árát, amelyet a leállás miatt nem lehetett megtermelni. Kifejtette továbbá, hogy a karbantartási szerződés értelmében az önkormányzat nem nyúlhat hozzá semmilyen berendezéshez, tehát a bedugult szűrőt sem cserélheti ki, meg kell várni a karbantartó cég munkatársait, hogy elvégezzék ezt a munkát. A turbina gyakori leállását firtató újságírói kérdésekre válaszolva az alpolgármester elmondta, hogy egyetlen önkormányzat sem rendelkezik olyan belső szakértőkkel, akik egy ilyen komplex létesítmény minden elemét meg tudnák vizsgálni, és meg tudnák állapítani, hogy mi lehet a gond velük. Hozzátette: az új hőerőmű építésekor a város tanácsadója egy olyan személy volt, aki harminckét évig egy németországi város fűtési rendszerének igazgatója volt, ahol ez a rendszer optimálisan működik. Ez a tanácsadó biztosította a várost arról, hogy normális körülmények között az erőmű gond nélkül működik. Malan ezt követően hozzátette, nem lehetett előre látni azt, hogy miképpen működik majd az új erőmű azzal a vízzel, amelyet a nagyváradi rendszer biztosít, és amely évente kolosszális veszteségeket termel.

Tüntettek

Egyébként Mircea Malan sajtótájékoztatója után nem sokkal, délelőtt tizenegy órai kezdettel a Nagyváradi Hőerőműtől elbocsátott dolgozók tüntettek a Hőszolgáltató Vállalat Kálvin utcai székháza előtt, mert elmondásuk szerint már két hónapja nem kapták meg az elbocsátásukkor beígért 4-8 havi fizetésnyi végkielégítés következő összegét. A tiltakozók képviselői a Hőszolgáltató vezetőségével tárgyaltak az ügyben.

Kálvária domb

A keddi sajtótájékoztatón szóba került a Kálvária domb ügye is. Mircea Malan alpolgármester ennek kapcsán elmondta, hogy el kell végezni néhány sürgős munkálatot ott. A szakértői vizsgálat már megállapította, hogy azért olyan ingatag a domboldal, mert összegyűlt a talajvíz. A jelenlegi geológiai, topográfiai munkálatok költségét a tervező fedezi, de a költségeket végül azok fogják állni, akiket vétkesnek talál a szakértői vizsgálat. Elmondta, hogy a tervek szerint mintegy két méteres szakaszonként oszlopokat fúrnak majd a földbe, melyekhez a felszínen tartófalakat rögzítenek, mely utóbbiaknak az lesz a szerepük, hogy megakadályozzák a felszíni földcsuszamlásokat. A sétány ezeknek a földbe fúrt oszlopoknak a vonalát követi majd. Emellett kiépítik a vízelvezető drénrendszert is. Az említett munkálatok jövőre készülnek el, tette hozzá Malan.

Pap István