Meghívó a Partiumi Magyar Művelődési Céh évadnyitó rendezvényeire

Meghívó a Partiumi Magyar Művelődési Céh évadnyitó rendezvényeire
2012. október 5.-én, péntek délután 19 órai kezdettel szeretettel meghívják Nagyvárad kultúrakedvelő közönségét a „Barcsay mester és tanítványai” című kiállításra, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának kiállítóterébe.

 

Barcsay munkássága absztrahált női figurák csoportjaival és tájképekkel kezdődik. Monumentális kartonokra rajzol szénnel papírra: a kubisztikusan megtört, egyszerű tömbbé összefoglalt, hatalmas női alakokból jönnek létre később nagy mozaikjai. Az 1960-as években számos nonfigurativ, geometrikus képet fest, a grafikai technikák közül elsősorban a rézkarcot művelte (természetesen a szabadkézi rajz mellett). Művészetpedagógiai munkássága rendkívül jelentős: anatómiai szakkönyvét, melyben a reneszánsz mesterek precizitására és a tudományos hűségre egyaránt törekedett, valamint másik két anatómiai rajzkönyvét számos nyelvre lefordították és tankönyvként használják.

A megnyitót követően, 20 órai kezdettel a Szigligeti Színház nagytermében, megtekinthető a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes „Ördöngösök Füzesen” című táncjátéka. „Az Ördög ott van … különböző neveket viselve majd’ minden vallásban, a népek öröklődő hitvilágában. Ily módon jelen van a magyarság hitvilágában is, és gyakori szereplője népmeséinknek, csakhogy velünk valahogy mindig pórul jár. A táncjáték szándéka nem az etimológiai eredet megfejtése, hanem egy minden korosztálynak szóló mesét kíván elsődlegesen a tánc nyelvén bemutatni.” – írják a darab szerzői.

Az előadás után, 22 órára visszatérve a KRE székházának dísztermébe, a Sepsiszentgyörgyi „Fabatka” – népzenei együttes koncertjét kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, amit táncház követ az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának résztvevőivel (részletek és résztvevők a www.ehtet.szigligeti.ro honalapon). A kiállításra és az előadást követő táncházra a belépés ingyenes!

Minden érdeklődőt és néptánckedvelőt szeretettel várnak.