Meghívó a III. Rozsarató és tarlóhántó ünnepre

Meghívó a III. Rozsarató és tarlóhántó ünnepre
Az Érmelléki Gazdák Egyesülete és a Hegyközi Gazdák Egyesülete sok szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt a július 22-én, szombaton Siter településen megrendezésre kerülő rozsarató és tarlóhántó ünnepre.

A hagyományos, immár harmadik alkalommal szervezett aratóünnepségen az érmelléki és hegyközi térség aratócsapatai mutatják be a hagyományos kézi aratást. A rendezvény célja a népi hagyományok ápolása és megismertetése a fiatalabb generációval. Ugyanakkor, hasonlatosan az előző évekhez, az anyaországi kezdeményezésű Magyarok Kenyere programot is népszerűsíti. Az eseményen résztvevő települések gazdái által begyűjtött búza a kezdeményezés karitatív célját szolgálja. Tavaly Bihar megye 60 gazdája, közel húsz településről 4,6 tonna búzát adott össze, amelyből felekezettől függetlenül hét egyházi fenntartású gyermekotthon jutott liszthez. A rendezvény alatt is várjuk tehát a búzaadományokat. Aratócsapatok jelentkezését a szervezők a 0756–530–912-es telefonszámra várják.

A program

Helyszín: Siter (Hegyközcsatár község), Cser-dűlő. Program: 12.00 – Istentisztelet a siteri református templomban; 12.45 – A bihardiószegi Szömörce néptánccsoport fellépése; 13.15 – Az aratók ünnepélyes felvonulása a Cser-dűlőhöz; 14.15 – Hagyományos aratás bemutatása; 15.00 – Tarlóhántás bemutatása; 15.30 – Díjkiosztó; 16.00 – Szeretetvendégség; 21.00 – Aratóbál a siteri kultúrotthonban, zenél a monospetri Miklós zenekar.

A rendezvény támogatói a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Bethlen Gábor Alap és az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége. A szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt.