Meghiúsult az MPP és az EMNP választási együttműködése

Akt.:
Meghiúsult az MPP és az EMNP választási együttműködése
Meghiúsult az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) választási együttműködése. Az MPP és az EMNP tárgyalódelegációjának korábbi bejelentés szerint hétfő délelőtt kellett volna a tárgyalóasztalhoz ülnie, hogy lezárják a múlt hét csütörtökén elkezdett tárgyalásokat. A Marosvásárhelyre tervezett megbeszélésre azonban már nem került sor.

Az MPP közleményben tudatta: “Sajnálattal veszi tudomásul, hogy az EMNP a függetlenséget garantáló garanciák esetén is mereven elzárkózik az MPP színeiben való indulás gondolatától és csak az önálló indulást tartja elfogadhatónak”. Az MPP kijelentette, továbbra is prioritásának tekinti az erdélyi magyar közélet minőségi és erkölcsi korrekciójának a megvalósítását. “A december 9-ig terjedő (a parlamenti választásokig hátralévő) időszakban is ennek a célnak rendeljük alá politikai cselekvésünket” – áll a párt elnöke, Bíró Zsolt által jegyzett közleményben.

Az MPP tárgyalódelegációja múlt hét csütörtökén Székelyudvarhelyen egyeztetett az EMNP küldöttségével az esetleges választási együttműködésről. Az akkori tárgyalás után mindkét fél úgy nyilatkozott, hogy közeledtek az álláspontok, és remélhetőleg egyezségre jutnak.

Bíró Zsolt, az MPP újonnan megválasztott elnöke az MTI-nek hétfőn elmondta, a csütörtöki tárgyalás óta összeült az MPP elnöksége, és ez a testület értékelte úgy, hogy a hétfőre kitűzött tárgyalási forduló okafogyottá vált. A pártelnök hozzátette, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is megpróbálnak tárgyalóasztalhoz ülni az elkövetkező napokban, hiszen az MPP június óta folyamatosan azt szorgalmazta, hogy az erdélyi magyarság egy “nemzeti válogatottal” vegyen részt a parlamenti választásokon.

Az MPP elnöke Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt idézte, aki szerint a magyar pártok versenye azt eredményezheti, hogy az RMDSZ két-három parlamenti mandátumot veszít. “Ha két-három mandátumban meg lehet egyezni, akkor nemcsak két-három helyet nyernénk” – magyarázta az MPP elnöke.

“Mi egyezségre törekszünk, de ha ez nem sikerül, akkor pártként indulhatunk el a választásokon, de még nagyobb esélyét látom annak, hogy független jelölteket támogassunk” – válaszolta a párt választási részvételére vonatkozó kérdésre az MPP elnöke.

A romániai választási menetrend szerint a jelölteket október 30-ig kell bejegyeztetni az illetékes választási bizottságnál.

Az alábbiakban közöljük a Magyar Polgári Párt elnöksége által szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény teljes szövegét:

A Magyar Polgári Párt a választás szabadságának biztosítását tűzte ki céljául megalakulása pillanatában. Ezt valljuk és hirdetjük ma is. Ugyanakkor következetesen valljuk, hogy ennek a versenynek elsősorban az önkormányzati választások alkalmával kell megtörténnie, a parlamenti választásokon pedig a román választási törvény előírásai miatt megegyezésre kell törekedni. A törvény által megkövetelt 5%-os bejutási küszöb mellett létezik ugyan egy úgynevezett (6 – 3 -as) alternatív küszöb, de ennek teljesítésére három párt külön-külön, egy időben képtelen. Éppen ebből kiindulva a Magyar Polgári Párt már júliusban, az önkormányzati választások eredményének ismeretében párbeszédet kezdeményezett egy választási szövetség megalakítására. Elképzelésünk szerint a „Magyarok Szövetségén” belül minden párt saját súlyának megfelelően juthatna képviselethez. Kezdeményezésünket a közvélemény pozitívan fogadta, politikai vetélytársainknál viszont ezidáig sajnos elutasításba ütköztünk. A Magyar Polgári Párt Országos Tanácsa, amikor a parlamenti választások tárgyában határozatot fogadott el ennek a közös célnak figyelembevételével tette mindazt.

Örömmel nyugtáztuk, hogy sikerült tárgyalóasztalhoz ülnünk az Erdélyi Magyar Néppárt tárgyalócsapatával. Bár megállapítottuk, hogy a két párt ideológiailag közel áll egymáshoz mégis mindkét alakulat identitásának megőrzését elsődleges célnak tekinti, éppen ezért a fúzió gondolatát elvetettük és a választási együttműködés kérdésében próbáltunk előre lépni. A Magyar Polgári Párt ugyanakkor sajnálattal veszi tudomásul, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt a függetlenséget garantáló garanciák esetén is mereven elzárkózik a Magyar Polgári Párt színeiben való indulás gondolatától és csak az önálló indulást tartja elfogadhatónak. Ilyen körülmények között három politikai párt versengése veszélybe sodorja a magyar parlamenti jelenlétet.

Közösségünk parlamenti képviselete a Magyar Polgári Párt elképzelése szerint felülírja a pártérdeket. A választópolgárok felelős döntést várnak most politikusaiktól. Ez a felelősség pedig arra kötelez bennünket, hogy ne rángassuk bele egy hazárd-játékba közösségünket, illetve pártunkat. A Magyar Polgári Párt továbbra is nyitott az együttműködésre, az építő párbeszédre, mert egy kisebbségi sorba szorult közösség csak így tud eredményes lenni, de elveink és céljaink mellett kitartunk. A Magyar Polgári Párt a továbbiakban is elsődleges prioritásának tekinti, hogy azt minőségi és különösen erkölcsi korrekciót megvalósítsa az erdélyi magyar közéletben, amire oly nagy szükség van. A december 9-ig terjedő időszakban is ennek a célnak rendeljük alá politikai cselekvésünket.

Marosvásárhely, 2012. október 22.

A Magyar Polgári Párt elnöksége nevében: Biró Zsolt, elnök