Meghalt egy újszülött

Bihar megye – Mivel egy nagy,vizzel teli edényt emelt fel, koraszülés indult be szombaton az érkörtvélyesi, 26 éves B.A.-nál – tájékoztat közleményben az esetről a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP).

A Bihar megyei mentők a legrövidebb időn belül a helyszínen voltak, konstatálták, hogy beindult a szülés és elsősegélyben részesítették az asszonyt. Útban a kórház felé B.A. megszülte gyermekét, akit a margittai dr. Pop Mircea kórház koraszülött osztályának orvosai vettek át. A gyermek állapota rossz volt, rendszertelenül lélegzett, nem sírt, alig mozogott. Bár az intezívterápiás osztályon megkapta a szükséges ellátást, rövidesen leállt a légzése és a szívverése és az újraélesztés is sikertelennek bizonyult.

Néhányórára a gyermek halálát követően az édesanya elhagyja a kórházat az ügyeletes orvos beleegyezése nélkül, ezért akórház értesítette a rendőrséget.
A hétfőn elvégzett boncolás a gyermek szerveinek általános éretlenségét állapította meg (23-24 hétre született), valamint azt, hogy a a csecsemő halálához koraszülötteknél gyakorta előforduló légzési distress szindróma vezetett – azaz a tüdő éretlensége miatt az alveolusokban nem termelődött felületi feszültséget csökkentő anyag, így a tüdő nem volt képes ellátni funkcióit.
A közlemény szerint az édesanya elhanyagolta az orvosi vizsgálatokat, legutóbb október 9-én volt háziorvosánál. Kihangsúlyozzák: fontos a terhesség folyamatos nyomonkövetése, terhes nők számára az orvosi vizsgálatok ingyenesek még akkor is, ha nem is rendelkeznek egészségbiztosítással. Egyúttal a háziorvosok részéről is „proaktív” magatartásra van szükség ahhoz, hogy nilvántartásba vegyék a terhes nőket, főleg a hátrányos szociális helyzetben lévők esetén – áll a közleményben.