„Meghalok, ha kell, lelkem nyugodt”

Rövid, de ünnepélyes megemlékezés zajlott a nagyváradi Ezredévi emléktéren, Szacsvay Imre szobránál október 6-án. A szerző felvétele
Rövid, de ünnepélyes megemlékezés zajlott a nagyváradi Ezredévi emléktéren, Szacsvay Imre szobránál október 6-án. A szerző felvétele
Az eső közepette rövid, de ünnepélyes megemlékezés zajlott a Ezredévi emléktéren, Szacsvay Imre szobránál, az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében.

A Szózat eléneklésével kezdődött az október 6-i megemlékezés, majd Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei elnöke köszöntötte mindazokat, akik – mint mondta – e sanyarú időben vállalták, hogy eljönnek emlékezni nemzeti gyásznapunkon. Felsorolta az aradi vértanúk nevét és idézett Szacsvay Imre búcsúleveléből: „Meghalok, ha kell, lelkem nyugodt, vétek sohasem terhelé, minden bűnöm az, hogy képviselői kötelességemet elébe tettem saját személyemnek.”

Koszorúzás

A Váradi Dalnokok előadása következett – Márkus Zoltán karnagy vezetésével az Arad felől fúj a szél című dal hangzott el, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit. Az EMNP nevében Moldován Gellért Lajos, a Néppárt váradi szervezetének elnöke, valamint Kálmán Balázs, az EMNT partiumi régióelnöke koszorúzott, majd Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT országos elnöke nevében Dénes László sajtófőnök helyezte el az emlékezés koszorúját. Az EMNT nevében Török Sándor és Kálmán Balázs rótta le kegyeletét a szobor előtt. A Vitézi Rend képviselői is koszorút helyeztek el, majd néhányan a többi megjelent közül is virágokat, koszorúkat vittek a vértanú szobra elé.

Az ünnepség a Kossuth-nótával folytatódott, melyet együtt énekeltek el a megjelentek, végül pedig a Himnusz ha­ngzott el.

Neumann Andrea