Meggyúlt Csíkszereda mellett a Natura 2000 egyik területe

Akt.:
Fotó: Farkas Tamás/szekelyhon.ro
Fotó: Farkas Tamás/szekelyhon.ro
Büntetőjogi panaszt tesz a Hargita megyei környezetvédelmi őrség azok ellen, akik kedden tőzegtüzet okoztak a Csíkszereda melletti környezetvédelmi területen.


Balla Izabella, a Hargita megyei környezetvédelmi őrség parancsnoka az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, a védett területeken történő gyújtogatás bűncselekménynek minősül, ezért büntetőjogi feljelentést tesznek ismeretlen tettesek ellen, ugyanis a Natura 2000 egyik területén gyúlt be a tőzeg.

Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője elmondta, kedden értesítették az általa képviselt intézményt arról, hogy Csíkszereda székelyudvarhelyi kijáratánál tőzegtüzet észleltek. A lángokat hét órán keresztül oltották a tűzoltók és az önkéntesek. Öthektárnyi vegetáció és tőzeg vált a lángok martalékává.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere reméli, hogy a tüzet sikerült eloltani, ugyanakkor elismerte, hogy a tőzegtűz tovább éghet a mélyebb rétegekben. Azt mondta, kétli, hogy szándékos gyújtogatás történt volna, inkább gyanítható, hogy valaki eldobott egy égő cigarettát, és attól kapott lángra a száraz növényzet.

www.agerpres.ro