ERDON Helyi hírek

2018.10.05. 11:47

Kagylókba rejtett lelkivilág

Csütörtök délután Kéry Alexandra, a Művészeti Líceum diákjának alkotásaiból nyílt kiállítás a vár C épülettestének földszintjén levő művészeti galériában. Október 18-ig tekinthető meg.

Csütörtök délután Kéry Alexandra, a Művészeti Líceum diákjának alkotásaiból nyílt kiállítás a vár C épülettestének földszintjén levő művészeti galériában. Október 18-ig tekinthető meg.Az érdeklődőket Ovidiu Sălăgean tanár köszöntötte. Úgy vélte: az alkotás műve akkor teljesedik ki igazából, amikor be van mutatva másoknak, hogy mindannyian örülhessünk a végeredménynek. Külön figyelmet érdemelnek a tizedikes Kéry Alexandra által készített kagylók, melyek igényesen vannak kidolgozva. Úgy fogalmazott: a természetben megtalálható valódi kagylók igazgyöngyöket rejtenek magukban, az Alexandra által kreáltak pedig az ifjú képzőművész lelki kincseit hordozzák, melyek segítségével figuratív módon elmeséli, mint gondol a világokról, a fő üzenethordozó ugyanis ő saját maga. A falon látható képek ugyanakkor szintén érdekesek, játékosak, álmokat, szabadság- és újrafelfedezést közvetítenek a méltató szavai szerint.

Színek kavalkádja

Rácz Eliza képzőművész, Kéry Alexandra festészettanárnője azt mondta: régóta ismeri az ifjú tehetség édesanyját, aki nagyon szereti a művészeteket, és mindenben támogatja lányát, egyengeti az útját. Az ünnepség főszereplője azonban „Szandi”, akinek a fejlődését hosszabb ideje nyomon követi. Hamar megtalálták a közös hangot, a festészet órákon önfeledten alkot, megfeledkezve térről, időről, helyszínről. Külön értékelendő emellett nála, hogy kíváncsi, mindig többre vágyik. Két éve egy csoportos kiállítása volt, számos versenyen vett részt eddig, és igen jól teljesített, első és második helyezéseket ért el, ami a Művészeti Líceum közösségét büszkeséggel tölti el. Látható, hogy szabadidején is fest, magántanárnője, Florina Iepure szakmai irányításával. Festményei tematikai szempontból elég változatosak, megítélésében egy mesevilágba csöppenünk, hogyha megfigyeljük az alkotásait, és a színek kavalkádja terül elénk. A színek uralják a felületet, és csak rá jellemző módon ezek segítségével próbálja önmagát, a lelkivilágát kifejezni. A kagylók esetében Boticelli Vénusz születése című festménye volt az ihletforrás, és ha figyelmesen szemléljük, azt láthatjuk, hogy a habok és a kagylók mellett megjelenik Szandi portréja is. Ez érvényes a festményekre is, melyeken felelhető a bájos tekintete, a hajformája.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!