Megfogyatkozott a beregi remete

Megfogyatkozott a beregi remete
Baksa József, a „beregi remete” történetével többször foglalkoztunk a KM hasábjain. Kenyere javát a fővárosban ette meg, amikor nyugdíjba ment, Vámosatya és Tiszaszalka között, Újtanyán – ahol felcseperedett – megvásárolt egy darab földet. Korábbi cikkek  [.doc – 18KB]

Arra akart házat építeni, de mielőtt tervét megvalósíthatta volna, elvitte a 2001-es árvíz szinte mindenét. Akkor egy bódéban lakott, az építőanyag javát már beszerezte. Később érszűkület miatt elveszítette bal lábát. Egy ideig a tiszaszalkai idősek otthonában lakott, de sosem tett le arról, hogy kiköltözzön birtokára. Tavaly márciusban ez meg is történt.

Segítettek

Akkor az volt a kérése, hogy a lakókonténert, melyet ideiglenesen kapott, ne vigyék el a feje fölül. Ebben segítséget kapott a Megyei Védelmi Bizottságtól. A másik kérése volt, hogy mosdót alakítsanak ki a régi bódéjából, mely alá pincét ástak. Ebben a Vöröskereszt megyei szervezete volt a segítségére. Sajnos ez év februárjában újra kórházba került, s levágták a másik lábát is. A napokban tért haza, újra a saját „birtokára”.

– Nem akarok otthonba menni, itt születtem, itt akarok élni. – Ezekkel a szavakkal fogadott a minap. A konténerben lakik, ahová hamarosan az éjszakai áramot is bevezetik, és villanykályhát is szállítanak neki. Elkészült a mosdó is, melyet állapotának megfelelően alakítottak ki. Az átjáró fölé kellene még fedél, „de hát nem kapok egy ácsot”, mondja.

Eltűnt Cézár

Keresem a kutyát, Cézárt. – Elment, míg a kórházban voltam – legyint. – Lesz más. Hanem nagy szükségem lenne egy megbízható emberre, aki heti két-három alkalommal bevásárol nekem. Sajnos, Tiszaszalkán nincs családsegítő szolgálat, a tarpai meg a neményi van a legközelebb, de ez a terület nem tartozik egyikhez sem. A polgármesteri hivatalban ígérték: segítenek. Írtam egy levelet a miniszter asszonynak, melyben azt kértem, nézzék meg, hogy élek. Télen szeretnék a nyíregyházi kórház rehabilitációs osztályára bekerülni, hogy megtanítsanak műlábon járni.

A hivatalban megerősítették: nem hagyják magára a beregi remetét.

– Györke László –