Megfelelő tételek, kizárt érettségizők

Megfelelő tételek, kizárt érettségizők
Információink szerint hét érettségizőt zártak ki Bihar megyében a hétfői vizsgáról, mivel másolni próbált. Az eredeti programhoz képest egy nappal később hirdetik ki az eredményeket.

Kétféle tételt kaptak az érettségizők a hétfői, román nyelv és irodalom írásbelin, attól függően, hogy reál, illetve vokacionális, vagy pedig humán szakon végeztek. Azok a magyar tagozaton végzett reál szakosok, akikkel beszéltünk, többnyire könnyűnek tartották a feladatokat, bár akadt közülük, aki számára kellemetlen meglepetést okoztak. A többség viszont azon a véleményen volt: ennél egyszerűbbet nemigen kaphattak volna.

Tételek

Első feladatként egy színpadi mű részletet kaptak, s egyebek mellett a párbeszédben előforduló, megadott szavakra kellett szinonimákat találniuk, mondatalkotással kapcsolatos feladat is volt, illetve a szöveghez kötődően illusztrálniuk kellett a dráma két jellegzetességét, majd a szöveg egy rövid részletét kellett kommentálják hatvan-száz szóban. A második tétel egy 150-300 szavas indokló szöveg megírása volt arról, hogy miért fontos a sport minden korosztály számára, a harmadik pedig egy 600-900 soros esszé megírása volt, melyben Creangă, Călinescu vagy Marin Preda egy regényéből az egyik szereplő megalkotásának sajátosságait kellett kiemeljék. Sokan a Harap Alb című mesét választották.
Több magyar tagozaton végzett humán szakos érettségiző azon a véleményen volt: azok számára, akik tanultak, nem voltak nehezek a feladatok. Egyikük szerint könnyebbek is lehettek volna, de neki személy szerint szerencséje volt, tette hozzá, mert olyan tételeket kapott, amelyekből készült. A humán szakosok szintén színdarab részletet kaptak, melyhez kapcsolódóan kérdésekre kellett válaszolniuk, nekik is kommentálniuk kellett a szöveg egy részletét. Második pontként ugyancsak indokló szöveget kellett írniuk, ezúttal az írók szerepéről a társadalomban. A harmadik feladat egy esszé megírása volt egy, a két világháború között íródott regény két szereplője közötti kapcsolatról.
Mint megtudtuk, a Ion, a Maitreyi, vagy az Enigma Otiliei című regények egyikét választhatták.

Csalni akartak

Amint Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettestől megtudtuk, hét érettségizőt zártak ki az első írásbeli próbáról. Hárman Vaskohszikláson, négyen pedig Papfalván vizsgáztak és mindannyian csalni akartak valamilyen módon. Nekik nemcsak hogy véget ért a megmérettetés, de legközelebb csak jövő ősszel próbálkozhatnak újra, ráadásul a már megszerzett kompetenciáikat sem ismerik el. Négy fiatal pedig speciális körülmények között, külön teremben vizsgázott, úgy, hogy lediktálta a dolgozatot – tudomásunk szerint van közöttük, aki elvágta a kezét, illetve aki törés miatt nem tudja használni jobb karját.
Változott az érettségi eredetileg meghirdetett menete, tudtuk meg a főtanfelügyelő helyettestől. Mivel egy múltheti miniszteri rendelet szerint a javítás más megyében zajlik majd, nem ott, ahol a dolgozatokat írták, az első, óvások előtti eredményeket nem július 6-án, hétfőn 12 óráig, hanem július 7-én, kedden 16 óráig hirdetik ki, az óvásokat pedig aznap 16 és 20 óra között lehet benyújtani. A végleges eredmények kihirdetésének időpontja viszont nem változott, ez július 10-én lesz. Egyelőre nem tudni, a Bihar megyei dolgozatokat hol javítják ki, ez később dől el, egy minisztériumi konferencia során.
Kedden lesz az anyanyelvi írásbeli, szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, július 3-án, pénteken pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból zajlik megmérettetés.

Neumann AndreaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .