Megfékeznék a gyorshajtókat

Bihar megye – A Bihar megyei közlekedésrendészet munkatársai azt szeretnék, ha az ortodox húsvétot megelőző nagyhét balesetmentes lenne. Ennek érdekében szeretnék megfékezni a gyorshajtókat.

Az év eltelt időszakában Bihar megyében 39 súlyos kimenetelü közlekedési baleset történt, melyekben 14 személy életét vesztette, 29 pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Ez átlagosan hetente három súlyos baleset, és egy halálos áldozatot jelent. Ugyanakkor történt még 70 enyhébb következményekkel végződött baleset is, melyek során 81 személy könnyebb sérüléseket szenvedett. Mindent összevetve elmondható, hogy Bihar megyében minden napra jut egy közlekedési baleset. A legtöbb szerencsétlenség az 1-es számú országúton történik, Bors és Nagybáród között, ahol naponta 16 ezer jármű fordul meg. Ezen az útszakason idén 17 balesetet regisztráltak, 3 halottal és 15 sérülttel, tehát monhatni, minden hat napban áldozatot követelt baleset történt itt.

Radarokkal vonulnak ki

A balesetek oka legtöbb esetben a gyorshajtás az 1-es számú nemzetközi úton. A Borstól Bukarestig terjedő szakaszán 2008-ban 49 balesetben 16-an haltak meg. A balesetek száma a tavalyi év hasonló időszakához képest 26-al nőtt. A tragédiák megelőzése, a gyorshajtók, és a közutakat versenypályának használó autósok, motorosok megfékezése, a gyorshajtás következményeinek tudatosítása végett április 22-én, kedden nagyszabású ellenőrző akciót szervez az országos közlekedésrendészet az 1-es országút menti települések hatóságával közösen. Országos szinten 30 radart helyeznek ki, ebből 4 Bihar megye területén lesz.

A balesetben elhunyt és megsérült személyek számának felére csökkentése uniós célkitűzés, Romániának 2010-ig kell teljesítenie az elvárást, a 2005-ös referenciaévben regisztrált adatokhoz képest. Biharban máris 18%-al javult a helyzet. 

 

Zámbó Sipos Mónika