Megerősödött a megyei RMDSZ

Megerősödött a megyei RMDSZ
Bihar megyében azok a románok, akik szövetkeznek a magyarokkal, biztos hogy nem veszítenek- jelentette ki hétfőn az RMDSZ-nél tartott sajtótájékoztatón Szabó Ödön, a szervezet megyei ügyvezető elnöke.

Szabó Ödön ezzel arra utalt, hogy a nyári helyhatósági választások után a Megyei Tanácsban koalíciót kötöttek a Szociáldemokrata Párttal, mely tömörülés a parlamenti választásokon fölényes győzelmet aratott.

Az értékelőn Cseke Attila, az RMDSZ megyei elnöke szintén azon meggyőződésének adott hangot: a szervezet stratégiai döntést hozott június 5-e után, hiszen akárhogyan is alakul a végeredmény, a PSD kormányt alakíthat, így a megyei önkormányzat reprezentálva lesz országos kormányzati szinten. A politikus arra hívta fel a figyelmet: a Szövetség pozitív és aktív kampányt folytatott, és a három hónappal ezelőtt, az ő megválasztásakor meghirdetett új politikai stílus meghozta az eredményét. A Bihar megyei RMDSZ megerősödött a szervezeten belüli rangsorban is, hiszen a szavazatok számát tekintve Hargita és Maros megye után bronzérmes. A váradi eredmények ugyanakkor a legjobbak az utóbbi nyolc évben- kivéve a 2012-es helyhatóságit-, és noha a részvétel alacsonyabb volt, az RMDSZ mégis több szavazatot kapott: a szenátusi listára 51.017-en (az érvényes szavazatok 23,7 százaléka), a képviselőházira 50.403-an (23,45%) szavaztak a megyében, míg Váradon 15.876-an, illetve 15.715-en.

A sajtótájékoztató idején két RMDSZ-es képviselői mandátum biztos volt, és egy harmadik esetleg szóba jöhetett a visszaosztás után, (de erre inkább a PNL-nek és az USR-nek volt nagyobb esélye), míg egy szenátusi hely Cseke Attila szerint „több mint biztos volt”, Szabó Ödön szerint pedig biztosan garantált.

Ciucur Losonczi Antonius