Megérkezett a láng

Megérkezett a láng
Az elmúlt évek hagyományaihoz híven advent negyedik vasárnapján Nagyváradra is megérkezett a betlehemi láng, a szeretet és a béke szimbóluma.

Szokás szerint a Székesegyházban este 6 órakor kezdődött szentmise kezdetén adták tovább a cserkészek, a 088. számú, Szent Lászlóról és a 094. számú, Rákóczi Györgyről elnevezett két csapat közös küldöttségének tagjai. A láng a betlehemi Születés templomából származik, ahonnan Bécsbe került, egy héttel korábban pedig Jakabffy Csongor csapatvezető irányításával néhány cserkész ment érte az osztrák fővárosba. Vasárnap este az egyik cserkész a Bazilika főoltára melletti adventi koszorú négy gyertyáját meggyújtotta, majd a négy gyertya története hangzott el egy rövid ünnepi műsor keretében.

A láng a karácsony szellemiségét jelképezi, utat mutat nekünk, ahogy a csillag is mutatta az irányt a pásztoroknak Jézus születésekor. Óvni, ápolni, gondozni kell, hogy ne aludjon ki, ahogy a békét és a szeretetet is az emberi szívekben. Akik szeretnék, a sekrestyéből hazavihetnek otthonukba a lángból.

Ciucur Losonczi Antonius