Megéri vállalkozósdit játszani…

Szatmárnémeti – Az Ötletbörze vállalkozói játék második helyezen végzett Hometech csapata magyarországi kiránduláson vett részt, mely során vállalkozásokat látogattak meg. Erről számolnak be portálunk olvasói számára.

Saját képességeink kipróbálása, az üzleti élet megismerése, de talán leginkább kíváncsiságunk ösztönzött mindannyiunkat a játékban való részvételre. A hosszú felkészítő során olyan ismeretekkel gazdagodhattunk, amelyekre talán minden fiatalnak szüksége lenne a mai rohanó világban, ezért úgy gondoljuk jutalmunk nem csak egyszerűen egy kirándulás, hanem egyben temérdek tapasztalat is. Csapatunk neve egyben az ötletünket is tükrözi, a Hometech ugyanis egy nagyon új, hazánkban kevéssé elterjedt technológia forgalmazásával foglalkozik. Ennek értelmében egy olyan hálózatot létesítünk a lakásban, melynek köszönhetően akár egyetlen távirányító segítségével vezérelhetjük a lakásban fellelhető elektronikai cikkeket. A felszerelt szenzoroknak köszönhetően azonban olykor irányításra sincs szükség, hiszen a beállítások révén azt is elvégzi a számítógép: magától lekapcsol a villanyégő, ha már nem tartózkodunk a szobában, vagy, akár elindul a zene, mikor belépünk a nappaliba. Az ötlet kissé merész, hiszen a mi vidékünkön sokan nem hallottak még efféle technológiáról, ezért gyakran csalódottan hagytuk el a felkészítőket, a workshopokat, de mindezen elkeseredettség ellenére végig akartuk vinni azt, amit már elkezdtünk. A legjobb 15 csapat közé való bejutás önbizalommal töltötte fel csapatunkat és bátran állhattunk ki az expon az üzletemberek elé. Izgalom, félelem nem számított akkor, csak az, hogy meggyőzzük a szemlélődő zsűritagokat. Sokan megvetően, elutasítóan fogadták ötletünket, de sokukat megnyertük, és így örömünkre szolgált az, hogy ez utóbbiak voltak többségben így mi foglalhattuk el a dobogó második fokát. Nyereményünk egy magyarországi kirándulás volt.

A kirándulás nagyszerűen ötvözte a szórakozást és a vállalkozással kapcsolatos ismereteink bővítését megcélzó tevékenységeket. Számos üzletemberrel találkozhattunk, akik az üzleti élet legmélyebb bugyraiba is bevezettek minket és saját sikertörténetüket is bemutatták. Találkozhattunk műépítésszel, aki az útépítésben talált rá a jövedelmi forrásra, háziasszonnyal, aki a pincéjében hímzéssel foglalkozik és ehhez két hímző gép is segítségére szolgál, geológus professzorral, aki az ásványok felhasználásával valódi csodagyógyszereket gyárt és borásszal, aki munkájának gyümölcsével kínált minket. A nap végére tervezett borkóstolás kimondott érdeklődésnek örvendhetett a csapat tagjai körében. Egy kifejlődőben levő, és nagy sikernek örvendő ágazattal ismerkedtünk meg kirándulásunk másodnapján. Két bio farm tulajdonosával beszélgethettünk és a balzamújvárosi Virágoskút kertészetet meg is tekinthettük. Természetesen a környék nevezetességei sem maradhattak ki programunkból. Meglátogattuk a hollóházi porcelángyárat és eljutottunk a Kelet-Nyugat Expora is, ahol sok új ötlet tárult elénk. Azonban nem csak az érdekes vállalkozások voltak számunkra érdekesek, hanem a temérdek bemutató stand, amelyek akár inspirációként is szolgálhatnak a jövő évi Ötletbörzén. Kulturális látványosságok is terítékre kerültek, hiszen a vidék nagyszerű tájai közt utazva eljutottunk Vizsolyba, ahol a Biblia első magyar nyelvű fordításáról hallhattunk, és meglátogattuk a debreceni Déri Múzeumot, ahol Munkácsy Krisztus-trilógiájának két darabját nezhettük és csodálhattuk: Golgota és Ecce Homo. A sok kimerítő program után olykor jól esett a kikapcsolódás. Kellemes perceket töltöttünk így a sóstói élményfürdőben és a nyíregyházi vadasparkban.

Kellemes és élménydús kirándulás volt ez, és bár már korábban eldöntötte csapatunk, hogy jövőre is indulunk a versenyen, ez a kirándulás továbberősítette ezen elhatározásunkat.

A csapat tagjai: Nichita Margit, Láng Máté, Sveda Tamás, Villányi Balázs (mindannyian a Kölcsey Főgimnázium tanulói)