Megemlékezések Dianáról

Megemlékezések Dianáról
„A média reflektorfénye mögött, nekünk, két szerető gyermekének, ő egyszerűen a legjobb anya volt a világon” – e szavakkal emlékezett édesanyjára Harry herceg.

A könnyeivel küszködő Harry a Királyi Lovas Testőrség laktanyájának kápolnájában tartott hivatalos emlékező istentiszteleten nem véletlenül helyezte el a félmondatos oldalvágást a sajtón. Diana – Károly brit trónörökös akkor már elvált felesége – 1997. augusztus 31-ének hajnalán, lesipuskás fotósok motoros hadától üldöztetve halt meg Párizs egyik közúti aluljárójában, amikor a fotósokat lerázni próbáló – a rendőrségi vizsgálat által amúgy erősen ittasnak talált – sofőrje 100 kilométeres sebességgel nekivezette az egyik pillérnek a Mercedest. A világ soha nem fogja elfelejteni azokat a képeket, amelyeken a fotóriporterek a roncs körül tülekednek, igyekezve minél közelibb képeket lekapni az ülések közé szorult, belső vérzésétől haldokló hercegnőről.


Az életvidám Dianára emlékeztek


A tizedik évforduló csendes megemlékezésén azonban Harry herceg félmondatán kívül egyetlen szó sem hangzott el az okokról és a sajtó korabeli viselkedéséről. A Wellingtonról elnevezett laktanya kápolnájában a királynő, a királyi család és a 450 meghívott előkelőség – köztük Gordon Brown jelenlegi, valamint Tony Blair és Sir John Major előző miniszterelnök, és a legjobb barátok sorában Sir Elton John rockvilágsztár – az életvidám Dianára emlékezett, és az istentisztelet hálaadás volt azért a 36 évért, amelyet a hercegnő e világon töltött. Harry is azokat a pillanatokat emelte ki beszédében, amikor édesanyja „megállíthatatlan, néha hisztérikus kacagással” mesélte el minden este a vele aznap történt mókás dolgokat, vagy amikor széles mosollyal az arcán várta őket haza az iskolából.


Nem csituló indulatok


A hercegnő halála óta nem csituló indulatok azonban az évfordulóra is árnyékot vetettek, és az indulatok továbbélését elsősorban azoknak a listája érzékeltette, akik nem voltak jelen a hivatalos megemlékezésen. A legkirívóbb „hiányzó” Mohamed Fayed volt, a brit-egyiptomi mágnás, akinek fia, Dodi a hercegnővel együtt halt meg a párizsi autószerencsétlenségben. A 74 éves Fayed az általa birtokolt világhírű londoni luxusáruházban, a Harrodsban tartott saját kétperces néma megemlékezést a Dianáról és Dodiról ott felállított bronzszobornál. A főhajtáshoz csatlakozott az áruház vásárlóközönsége is. A zűrös múltú pénzember a baleset pillanatától fogva állítja, hogy merénylet történt. Az udvar és a brit elhárítás Fayed elmélete szerint ugyanis azt akarta volna megakadályozni, hogy egy hithű muszlimtól – vagyis az ő fiától – származó gyermek személyében muszlim féltestvére legyen Diana és Károly trónörökös két gyermekének, Vilmos és Harry hercegnek, akik a második, illetve a harmadik helyen állnak a brit trónöröklési sorrendben. Az idős Fayed váltig állítja (jóllehet mindezt rendőrségi és orvosi jelentések cáfolják), hogy a hercegnő már terhes volt az ő fiától a szerencsétlenség pillanatában. Az indulatokat jellemzi, hogy a mágnás többször nyilvánosan „nácinak” nevezte Fülöp edinburgh-i herceget, II. Erzsébet királynő 86 éves férjét, akit az általa vélelmezett merénylet fő előkészítőjének tart.


Tragikus balesetnek minősítették


A szerencsétlenség körülményeit a francia rendőrség hat, a brit pedig további három évig kutatta, és mindkét vizsgálat tragikus balesetnek minősítette a történteket. Lord John Stevens, a Scotland Yard volt főparancsnoka, a brit vizsgálat vezetője a 871 oldalas, tavaly decemberben közzétett rendőrségi jelentés fő megállapításait ismertetve egyértelműen kijelentette: nem volt olyan konspiráció, amely a hercegnő, vagy a kocsiban vele utazók meggyilkolására irányult volna. A Fayed által folyamatosan szított összeesküvés-elmélet azonban a jelek szerint korántsem hagyta érintetlenül a brit közvéleményt. A hírességek és előkelőségek magánéletének fürkészésére szakosodott legnagyobb brit heti magazin, a Hello! szeptemberi első száma – amelynek példányai már pénteken az utcára kerültek – „exkluzív” felmérésében azt írta: a britek 40 százaléka vélekedik úgy, hogy Diana és Dodi halála mögött „sötét erők” állhattak, és mindössze 32 százalék hiszi el, hogy véletlen baleset történt.