Megemlékezés Rennesben is

Akt.:
Megemlékezés Rennesben is
© Hristos Fleturis
A franciaországi Rennesben több mint százezer ember vonult vasárnap az utcára, hogy így emlékezzen a január 7-i Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen elkövetett merénylet áldozataira.


Jakobi Zsuzsanna nagyváradi egyetemista egy félévet töltött Rennesben, Franciaországban az Erasmus program keretében. Ugyan karácsony előtt már hazajött, de még mindig tartja a kapcsolatot a francia kollégáival. A fiatal lány figyelemmel követte a franciaországi eseményeket, rennesi barátaitól a következőket tudta meg: tegnap, január 11-én a párizsi és más franciaországi városok, valamint a világszintű megemlékezések mellett Rennesben is kivonultak a Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen elkövetett január 7-i merénylet áldozataira emlékezve. „Rennes lakosságának közel fele kiözönlött a város egyik legnagyobb terére, és ott tüntettek csendesen. Az ide vezető utcák is tele volt emberekkel. Tudni kell, hogy a város körülbelül fele egyetemista és fiatal családos – ez is befolyásolhatja, hogy ennyien kimentek az utcákra” – mondta el.

Nem félnek

A fotókat készítő Hristos Fleturis facebook oldalán közzétett információk szerint a körülbelül 210.000 lakosú Rennesben közel 115.000 ember vonult ki az utcára a csendes megemlékezésre, ahol virágokkal, mécsesekkel és Je Suis Charlie feliratokkal adóztak a merényletben elhunytak emléke előtt. Jakobi Zsuzsanna elmondta azt is, hogy nem uralkodik félelem vagy pánikhangulat Rennesben: „akikkel beszéltem, azt mondták, nem érzik egyáltalán veszélyeztetve magukat. Nyugalom van a városban, a tüntetések csak támogató jellegűek.

Hristos Fleturis Hristos Fleturis ©
Hristos Fleturis Hristos Fleturis ©