ERDON Helyi hírek

2007.08.26. 14:44

Közös hétvégék árva gyermekek számára

<p>Bihar megye – Egy pályázatnak köszönhetően az Emanuel Speranta Romaniei Alapítvány a Máltai Segélyszolgálat váradi munkapontjával együttműködve köröskisjenői és szentjobbi árva gyermekek számára szervezett közös hétvégéket.</p>

Az 1996-ban létrejött nagyváradi Emanuel Speranta Romaniei Alapítvány szociális jellegű tevékenységet fejt ki három területen: gyermekfalut és roma központot működtet Köröskisjenőben, valamint hátrányos helyzetben levő állapotos anyukáknak nyújt anyagi segítséget, illetve szülés utáni tanácsadást. A négy hektáron elterülő Hope Village elnevezésű köröskisjenői gyermekfalut 2000-ban hozták létre, az amerikai Hope For The World Alapítvány hathatós támogatásával. A négy lakóházból és egy adminisztrációs épületből álló létesítmény jelenleg huszonnyolc, 3 és 20 év közötti árva gyermeknek biztosít otthont – árulta el kérdésünkre Ferenczi Margit ügyvezető, alapítványi tag.

Két közös hétvége

Dr. Földes Bélának, a Máltai Segélyszervezet nagyváradi munkapont-vezetőjének az ötlete nyomán az alapítvány a szervezettel együttműködve idén májusban megpályázta és elnyerte a Polgármesteri Hivatal által meghirdetett Összebarátkozás és lelki megerősítés egy kiterjesztett családban elnevezésű projektet, melynek köszönhetően lehetővé vált, hogy a köröskisjenői árvagyerekek két közös hétvégét töltsenek el a szentjobbi árvaház kis lakóival, illetve családokban nevelkedő fiatalokkal. A résztvevők lelki megerősödését szolgáló akcióban összesen 100 gyermek vett részt: két héttel ezelőtt Szentjobbon töltött együtt egy felejthetetlen hétvégét félszáz apróság, az elmúlt napokban pedig Köröskisjenőben találkoztak egymással a helyi és a szentjobbi árva gyerekek, illetve falubeli játszópajtásaik, barátaik. Pénteken többek közt a gyermekfalu közelében folyó Köröshöz is kilátogattak az egybegyűltek, hogy egy jót lubickoljanak, este pedig tábortűz mellett pihenték ki a nap fáradalmait. Szombaton délelőtt bibliaórára került sor, majd rajzoltak és gyöngyöt fűztek a gyermekek, hogy aztán a felnőttekből álló zsűri oklevelekkel, illetve különböző plüssjátékokkal és édességekkel díjazza erőfeszítéseiket. Az együtt töltött hétvégék annyira sikeresnek bizonyultak, hogy a szervezők megfogadták: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a történetnek folytatása legyen.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!